VIDEO  Komu sudi Haaški sud?, dokumentarni film

U trajanju od 50 minuta Dovranićev film, kroz intervjue sa desetak sugovornika, osporava termin udruženog zločinačkog pothvata u optužnicama za ratne zločine protiv generala Gotovine, Čermaka i Markača, kao i u združenoj optužnici protiv šestorice vojnih i političkih dužnosnika Hrvatskog vijeća obrane BiH.

Jedan od Dovranićevih sugovornika u filmu, profesor emeritus zagrebačkog Pravnog fakulteta u Zagrebu Željko Horvatić kazao je nakon premijere da je Dovranić dao istinitu građu koja potvrđuje stanje stvari o Haaškom tribunalu kao sramoti suvremenog čovječanstva.

- Haaški sud nije sud ni po jednom kriteriju sudske legalnosti i legitimnosti - poručio je Horvatić. U filmu, među ostalima, govore bivši djelatnici Ureda predsjednika Republike iz vremena Franje Tuđmana, Vesna Škare-Ožbolt i Tihomir Vinković, odvjetnici osumnjičenih Hrvata u Haagu Goran Mikuličić i Jadranka Sloković te braća Kupreškić, oslobođena u procesu pred haaškim tribunalom.

Dovranić nije posegnuo za sugovornicima ili svjedocima iz redova optužbe u Haagu, a u filmu se, među ostalim, ne spominje ni broj žrtava zločina HVO-a u Ahmićima u Srednjoj Bosni, iako je tom događaju posvećen dobar dio filma.

Premijeri, u prostorijama lista 'Hrvatsko slovo', nazočili su, među ostalima, Željko Sačić, Bosiljko Mišetić, Slobodan Lang i Hrvoje Kačić, koji je nazočne pozdravio pozivom da se svi stručnjaci u Hrvatskoj ujedine oko revizije sudske presude kako Gotovini, Čermaku i Markaču, tako i bosanskohercegovačkim Hrvatima predvođenima Slobodanom Praljkom.

Kačić se, kao ni drugi govornici u Dovranićevom filmu i na premijeri istoga, nije usudio prognozirati kakve će biti prvostupanjske presude u rečenim procesima haaškog tribunala.

izvor: slobodna dalmacija