Velika oluja ide prema Hrvatskoj, ESTOFEX izdao drugi stupanj upozorenja

vremenska prognoza, vrijeme

Estofex, europski sustav za prognoziranje oluja, izdao je drugi stupanj upozorenja za velik dio Hrvatske.

Najavljuje oluje na području kopnene Hrvatske već tijekom poslijepodneva, a tijekom noći se očekuju nevremena i pijavice i na Jadranu.

Slijedi nam dugonajavljivana promjena vremena. Kratkotrajna, ali mjestimice žestoka, najavljuje Zoran Vakula za HRT.

S njom i pljuskovi, grmljavina, ponegdje i olujno nevrijeme, na Jadranu i često jaka bura, pa i s olujnim udarima. No i relativno brzo razvedravanje koje će jamačno razveseliti mnogobrojne hodočasnike u marijanska svetišta. Bura će u četvrtak slabjeti, ali će još ponegdje onemogućavati normalno prometovanje, osobito ujutro podno Velebita. 

Od prolazno oblačnijeg petka ponovno će biti toplije, do kraja tjedna sve češće i vruće, ali umjerenije nego prošlih dana.

Srijeda - hladnije, kiša, grmljavina, ponegdje i nevrijeme

 

U istočnu Hrvatsku kiša i grmljavina dolaze većinom poslije ponoći i potrajat će glavninom do srijede oko podneva. Lokalno olujno nevrijeme je moguće, a posvuda osvježenje sigurno - i zbog povremeno umjerenog sjevernog i sjeverozapadnog vjetra, i zbog pada temperature, čije će poslijepodnevne vrijednosti biti i za oko 10°C niže nego u utorak poslijepodne.

U središnjoj će Hrvatskoj najnestabilnije razdoblje biti od 22 sata u utorak do srijede oko 10 sati, nakon čega slijedi barem djelomično razvedravanje te slabljenje vjetra, koji će u noći i ujutro prolazno biti i jak. Jutarnja temperatura još će biti oko prosječne za sredinu kolovoza, ali poslijepodnevna osjetno niža od uobičajene i mnogima željene.

U gorju još svježije, uglavnom samo između 13 i 18°C, dok će na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre ujutro biti većinom od 16 do 21°C, a poslijepodne 24 do 27°C. Vjerojatno najintenzivniji pljuskovi i grmljavina, pa i u obliku olujnog nevremena, bit će od utorka kasno navečer do srijede ujutro. Tijekom dana će se stanje smirivati, sa zapada se i djelomično razvedravati, u unutrašnjosti i vjetar slabjeti, ali će bura još i u drugom dijelu dana biti često jaka, osobito podno Velebita na udare i olujna.

Zbog jačanja bure i sjeverozapadnjaka, i u Dalmaciji će biti vjetrovitije nego u utorak, uz more većinom umjereno valovito. I pritom zamjetno oblačnije, uz pljuskove i grmljavinu, a ponegdje je moguće i olujno nevrijeme, osobito u noći i prijepodne, u južnijim krajevima i poslije pa ne treba začuditi ako ponegdje poslijepodne bude hladnije od prijepodneva.

Promjena vremena zahvatit će i jug Hrvatske. Pad temperature i jačanje bure tijekom dana su sigurni, a velika je vjerojatnost i za pljuskove i grmljavinu, pri čemu se ne smije isključiti ni mogućnost lokalnog nevremena.

U četvrtak većinom suho i sunčano, ali relativno svježe, zatim..

Tijekom blagdana ponovno stabilnije i sunčanije, ali za sredinu kolovoza relativno svježe, na kopnu uz čestu jutarnju maglu. U petak novo prolazno naoblačenje, samo ponegdje uz malo kiše, a od subote je velika vjerojatnost pretežno sunčanoga vremena i ponovno toplijega - mjestimice i vrućeg, najprije u Dalmaciji, zatim i u sjevernijim krajevima.

Na Jadranu će u nastavku ovog tjedna i početkom novoga prevladavati sunčano, uglavnom u četvrtak ujutro uz još ponegdje jaku buru s olujnim udarima, osobito podno Velebita. Poneki je pljusak u četvrtak još moguć na jugu, a u petak na oblačnijem sjevernom dijelu.