Vakula otkrio najnovije karte koje kažu da će veljača biti pravi zimski mjesec

snijeg, Slavonija, zoran vakula, snijeg, zoran vakula, vremenska prognoza
...gotovo ekstremno toplim ritmom siječnja, pa ni onim umjerenijim od prošloga prosinca, nego da će mjestimice biti i hladnija od prosjeka. Ili se možda i kompjutorski modeli atmosfere za dugoročne prognoze nalaze u pokladnom razdoblju pa se nakon ove najnovije 'hladne maske' - uskoro opet pojavi 'topla maska'?

Prosinac, siječanj....

Nakon prosinca, koji je na Jadranu i u većini područja uz njega bio prosječne temperature, a u sjevernim krajevima i iznadprosječno topao, te diljem Hrvatske jednog od najtoplijih siječanja u povijesti mjerenja, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela klimatološkog računanja zime diljem je Hrvatske iznadprosječno visoka. Štoviše, ponegdje je i među najvišima u povijesti mjerenja. Srećom, ne i ekstremna, piše Zoran Vakula za HRT.

No, siječanj bi mjestimice mogao zaslužiti klimatološku ocjenu "ekstremno toplo", primjerice u Zagrebu, gdje je na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru srednja siječanjska temperatura zraka trenutačno, a takva će vrlo vjerojatno i ostati - 2. najviša od 1949. godine, a na Griču, gdje podaci za siječanj postoje još od 1862. godine - 3. najviša, odmah iza 1936. i najviše - 2007. godine. U Gospiću je trenutačno 4. najviša, a podaci također postoje još iz 19. stoljeća.

Sljedeći će dani dodatno povećati odstupanje od prosječne siječanjske temperature. Donedavno je djelovalo da će i veljača znatnije pridonijeti blagosti ove zime, ali...

Veljača do sada postojana, ali...

Dugoročne prognoze odstupanja od prosječne srednje mjesečne temperature zraka za veljaču rijetko su kada u posljednjih desetak godina bile tako postojane kao za ovogodišnju, i u tako relativno velikom iznosu.

Najnoviji kompjutorski izračuni za sljedeća 4 tjedna znatno su promijenili "temperaturnu sliku" ovogodišnje veljače. Od veće, pa i relativno velike vjerojatnosti za srednju tjednu temperaturu zraka višu od prosječne, na suprotno - vjerojatnije hladnije tjedne... Naravno, valja ponoviti, i naglasiti - riječ je o prognozama, i to dugoročnima, i promjene su moguće. Dapače. Ne smije se zaboraviti kako prognoze, osobito za više mjeseci i sezona unaprijed, nikada ne daju vjerojatnost od 100 % za ostvarenje neke pojave. Stoga se ponekad, pa i češće od samo "ponekad", dogodi ostvarenje i u početku malo ili samo manje vjerojatnog razvoja vremena.

Ponavljanje prošlogodišnjega rujna?

Uostalom, slična se nagla promjena dogodila i za prošlogodišnji rujan, a i za prosinac 2016. godine. I tada su prognoze ukazivale na veliku vjerojatnost iznadprosječne topline. A dogodilo se suprotno! U ovom svijetu čestih ekstremnih meteoroloških pojava, a i kojekakvog djelovanja na vrijeme, te ne savršenosti modela za dugoročnu prognozu - ništa neobično. A još kad se doda u puku odavno poznata prevrtljivost veljače...

Najnovije prognoze za tjedan u kojem završava siječanj i počinje veljača dodatno su povećale pozitivno odstupanje srednje tjedne temperature od prosječne za ovo doba godine, a prognoze za tjedne u veljači su se stubokom promijenile. Od većinom toplijih tjedana od uobičajenih u veljači, najnovije prognoze daju povećanu vjerojatnost za dugotrajnije hladnije razdoblje. Srećom, ne i onako hladno kao što je bilo u prošlogodišnjem siječnju. Barem prema trenutačnim prognozama.