Umro tvorac Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke

Richard Holbrooke, sporazum, Dayton, Richard Holbrooke, Dayton
On je u bolnicu prevezen nakon što je u petak osjetio bolove tijekom sastanka sa američkom državnom tajnicom Hillary Clinton u Washingtonu. Posljednjih godina je bio posebni predstavnik Baracka Obame za Afganistan i Pakistan. Predsjednici obje zemlje su mu, prije smrti, zaželjeli dobro zdravlje, piše index.hr.

"Istinski div američke vanjske politike"

Obama je 69-godišnjaka, koji je bio poznat po tome da je ratoborne vođe "privodio" za pregovarački stol, nazvao "istinskim divom američke vanjske politike". Nakon što se onesvijestio tijekom sastanka u petak ujutro, prevezen je u Sveučilišnu bolnicu George Washington, gdje je prošao operaciju saniranja puknute aorte, koja je najveća arterija u ljudskom tijelu i iz srca tijelu šalje krv.

Njegova smrt je došla nakon što se, krajem prošlog tjedna, administracija Baracka Obame pripremala dati posljednje izvješće o američkoj politici u Afganistanu i Pakistanu. Nakon smrti oglasio se američki predsjednik. "Michelle i ja smo tužni zbog smrti Richarda Holbrookea, istinskog diva američke vanjske politike koji je SAD učinio snažnijom, sigurnijom i poštovanijom", kazao je Obama i dodao da je Holbrooke bio jedinstvena figura koja će biti zapamćena po neumornoj diplomaciji, ljubavi za državi i potragom za mirom.

"Buldožer"

Hillary Clinton je kazala da je SAD izgubila jednog od vatrenih prvaka i najupornijeg javnog službenika."Bio je jedinstven, pravi politički vođa, i zbog toga je njegova smrt bolnija", napisala je u priopćenju Clinton. Holbrooke je karijeru u vanjskoj politici počeo u Vijetnamu 1962 godine i služio je svim američkim predsjednicima iz Demokratske stranke, od Johna F. Kennedyja pa do Obame.

Njegovu reputaciju važne osobe u vanjskoj politici posebno je učvrstilo sklapanje Daytonskog sporazuma, kojim je završio rat u Bosni i Hercegovini. Holbrooke je imao nadimak "Buldožer". Specijalnim izaslanikom za Afganistan i Pakistan američkog predsjednika postao je kratko nakon što je Barack Obama u siječnju 2009. godine došao na najmoćniju političku poziciju.

Holbrooke se rodio u New Yorku, a u svojoj dugoj karijeri bio je američki veleposlanik u UN-u i Njemačkoj, kao i zamjenik američkog tajnika.