U Kanadi otvorena pekarna u kojoj se prave tradicionalni somuni iz BiH

somuni u Kanadi

Ove godine u dalekom Torontu u Kanadi otvorena je pekarna u kojoj se prave pravi tradicionalni somuni iz BiH, a vlasnik Alen Zukanović je ispričao kako je prezadovoljan i presretan jer su ljudi u tom gradu oduševljeni somunima, javlja Anadolija.

"Ideja da pravimo somune se rodila iz prijeke potrebe.

U Torontu se mogu kupiti super ćevapi. Mogu se pronaći zaista dobri, izvanredni ćevapi, ali sve do sada nije bilo somuna.

Samo zamislite kako bi vam bilo pojesti ćevape s recimo, kiflom umjesto somunom.

Ne ide, zar ne? Isto kao, primjerice ćevapi s kečapom, bez luka", kazao je Zukanović, vlasnik pekarne i restorana "Somun Superstar" gdje zajedno sa suprugom Sanjom proizvodi, između ostalog, i autentične bh. somune.

Somune su počeli prodavati u ožujku ove godine. “Još uvijek ne možemo doći sebi od razine potražnje za našim somunima u Torontu. Od samog početka smo bili ohrabreni prijemom kod kanadskih kupaca.

Za ekskluzivnog prodavača smo izabrali ‘Courage Foods’, mala trgovina zdrave hrane.

Vlasnici Karen i Jim O’Brian su bili oduševljeni somunima i duboko smo im zahvalni na podršci koja je omogućila da naš proizvod uvedemo na tržište i uspostavimo prisutnost u susjedstvu u kojem smo namjeravali otvoriti radnju”, istaknuo je Zukanović.

Napomenuo je i kako se somun savršeno uklapa u kanadsku prehranu, posebno u multikulturalnom Torontu.