FOTO  Tradicionalni šarengradski katolički kalendar izašao iz tiska

Vijeće mjesnog odbora Šarengrad, Pero Ćorić, šarengradski kalendar

Nakon nedavno održanih izbora za Vijeće Mjesnog Odbora Šarengrad apsolutnu pobjedu je odnijela lista stranke DESNO na čijem čelu sam bio kao nositelj.

Od sedam vijećnika osvojili smo pet. Šarengrad se nalazi u sastavu grada Iloka, a nakon mirne reintegracije i povratka prognanog stanovništva ogromni napori su uloženi u obnovu i sanaciju porušene i devastirane infrastrukture.

Zanemarivanjem Šarengrada, Iloka, istočne Hrvatske i Slavonije u cijelosti svjedoci smo kako je veliki broj mladih i posebice obrazovanih napustio ove predivne krajeve. Svjesni činjenice da je Iloku i Šarengradu daleko sirovina i da je daleko tržište ne možemo i ne smijemo propustiti svaku priliku i uprijeti prstom u središnju vlast u Zagrebu kao najodgovorniju zbog „bijele kuge“ koja je zahvatila slavonsku ravnicu i obronke Fruške gore.

Vijeće mjesnog odbora Šarengrad,Pero Ćorić,šarengradski kalendar

Tome je doprinijelo njihovo neravnomjerno i netransparentno gospodarenje financijskim resursima, loša poljoprivredna politika okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta koja je u ovim krajevima stvorila nove grofove Eltz koji na bazi polulegalne i neprovjerene dokumentacije ubiru izdašne državne poticaje.

Zasađuju arhaične kulture koje ne stvaraju nove vrijednosti i veće prihode za veći broj obitelji. Polazeći od misli Oca Domovine dr. Ante Starčevića: „Makar Hrvatska bila samo uru dugačka i uru široka, makar u njoj bilo samo pet Hrvata, neka ih je pet al neka su slobodni i sretni“ nastavljamo sa obimnim aktivnostima kako bi Šarengrad i druga naselja učinili ugodnim i pogodnim za življenje preostalog stanovništva te eventualno stvorili preduvjete za povrat onih koji su privremeno otišli.

U godini pred nama težište ćemo baciti na povrat Šarengradske Ade na gospodarenje onima kojima i pripada, a to su mještani Šarengrada.

Već dugo Adi ne treba gospodar nego sluga i inzistirat ćemo na hitnom sastanku međudržavnih komisija i to upravo u Šarengradu.

Ne naiđemo li na dovoljno sluha i brzu realizaciju s prvim danima proljeća bit ćemo prisiljeni poslužiti se svim pred Bogom i zakonom dopuštenim sredstvima, a prvo od njih bit će blokada plovnog puta Dunava.

Tradicionalno kao i prijašnjih godina tiskana je naklada od 500 besplatnih šarengradskih katoličkih kalendara. Motivi na kalendaru su autorske fotografije Šarengrada i Dunava naših sumještana, a isti će biti podijeljeni kao besplatni primjerci u sve šarengradske domove, odaslani na 150 adresa onima koji nisu više u Šarengradu, ali je Šarengrad u njihovim srcima.

Povodom nadolazećih božićnih blagdana na šarengradskom trgu sv. Jakova u subotu 07.12.2019. s početkom u 17,00 h bit će održan „Advent u Šarengradu“.

Na ovaj način želimo „čuvarima istočne granice“ zaželjeti svako dobro u nadolazećoj Novoj godini, prezentirati im aktivnosti i projekte na kojima radimo, ali prvenstveno želimo im vratiti vjeru i osmijeh, stoji u priopćenju.

Predsjednik MO Šarengrad
Pero Ćorić