Tjeralica za Bubalom zbog ratnih zločina

Nenad Bubalo, potjernica

Za Nenadom Bubalom, državljaninom Srbije kojeg je Tužiteljstvo BiH optužilo za zločine počinjene na području Bihaća, raspisana je potjernica zbog njegove nedostupnosti organima gonjenja u BiH, potvrdili su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine u Državnom sudu.

Optužnicu protiv Bubala za zločin protiv čovječnosti Državni sud je potvrdio u rujnu 2017., a iz Tužiteljstva je tada priopćeno da je on državljanin Srbije.

- U predmetu je održano ročište za izjašnjenje o krivnji, na koje optuženi nije pristupio. Raspisana je potjernica za optuženim, koji je još nedostupan organima gonjenja BiH - kazali su u Državnom sudu.

Bubalo se optužnicom tereti da je u lipnju i srpnju 1992. godine, u svojstvu zamjenika komandira Vojne policije 15. bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu te počinio ubojstva i progon civilnog bošnjačkog stanovništva.

Tereti se da je, zajedno s drugim pripadnicima Vojne policije VRS, sudjelovao u odvođenju najmanje pet zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti s područja Ljutočke doline, iz logora IMT Traktorski servis Ripač, kao i njihovim ubojstvima u mjestu Hrgar, nakon čega su tijela žrtava bačena u prirodnu jamu Bezdana - priopćeno je ranije iz Tužiteljstva.

Prilikom ekshumacije 1997. godine, kako su tada naveli u Tužiteljstvu, pronađeni su posmrtni ostaci 83 osobe, među kojima i posmrtni ostaci navedenih zarobljenih civila.