Zviždač iz Vojvodine morao potražiti politički azil u Švicarskoj

Mladan Vladić, politički azil, St Gallen, Radio televizija Vojvodine, zviždači
Zviždač Mladan Vladić iz mjesta Majdanpek i njegova obitelj morali su zatražiti politički azil u Švicarskoj zbog višegodišnjih pritisaka kojima su bili izloženi zbog ukazivanja na korupciju lokalnih moćnika i pranje novca iz općinskog proračuna, prenosi na svojemu Internet portalu Radio televizija Vojvodine (RTV).

Nekada uspješni poduzetnik Mladan Vladić, koji je progovorio o korupciji u vrhu gradske vlasti, šest godina je bio pod optužnicom za zlouporabu službenog položaja, dok oni koje je prijavljivao za pranje novca iz proračuna nikada nisu procesuirani.

Vladić je bio na meti bivšeg predsjednika općine Majdanpek Dragana Popovića, za kojega je neko vrijeme, preko svog poduzeća, prao novac iz gradskog proračuna, a kada se tome usprotivio protiv njega je podignuta optužnica za zlouporabu službenog položaja, navodi RTV.

Poslije šest godina procesa, tužitelj je odustao od kaznenog progona, a Vladić je odlučio iseliti i zatražiti azil.

"Neću više nikada dopustiti da se o mojoj obitelji odlučuje iz Beograda", rekao je Vladić. Naveo je da je svo vrijeme vodio bitku sa sustavom i da su s njegovim slučajem upoznati i kabineti predsjednika Srbije Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

Neprijatelji su se svetili i obitelji, pa je tako Vladićeva supruga, nastavnica klavira u glazbenoj školi poslije 13 godina rada dobila otkaz, pet dana nakon što je rodila trojke.

RTV je pozvao u studio i bivšeg predsjednika općine Popovića, ali on nije želio davati izjavu o Vladićima.

Vladići su 19. svibnja ušli u program za dobivanje političkog azila u Švicarskoj i trenutačno se nalaze u kkolektivnom centru u blizini St Gallena, prenosi RTV.