Zvijer s istoka donijela kaos: U Rimu zatvorene škole, BiH na minus 20, abnormalno hladno i u Rusiji

snijeg, rim, Vatikan, snježna mečava
Kolosej, najpoznatije turističko odredište, zatvoren je zajedno s rimskim Forumom i Palatinom, a vlasti su pozvale stanovnike da ne izlaze iz kuća ako nije nužno.

U gradu se mogu vidjeti neuobičajeno tihe ulice na kojima ljudi fotografiraju neobične vremenske uvjete.

Rimski javni prijevoz ima smanjeni raspored za autobusne linije i podzemnu željeznicu, a zabilježeni su veliki poremećaji u željezničkim linijama u grad i iz njega.

Lokalne vlasti i katoličke organizacije preko noći drže otvorene crkve, postaje podzemne željeznice i željezničke postaje kako bi pružile zaklon beskućnicima.

Nekoliko drugih talijanskih gradova pod snijegom je u ponedjeljak, većinom u središnjim regijama.

Zbog snijega je u nedjelju u Torinu otkazana nogometna utakmica između Juventusa i Atalante.

Britanci očekuju "zvijer s istoka"
Zbog snijega koji je počeo padati i temperatura koje idu do minus 10 stupnjeva (ali je osjećaj kao da je minus 15) dijelovi Velike Britanije bili su u ponedjeljak ujutro u prometnom kaosu, a osim toga izdano je upozorenje i da svi po mogućnosti dođu kući do šest sati poslijepodne. Ledenu frontu iz Sibira Britanci su nazvali "zvijer s istoka", a zbog nje očekuju najhladni početak ožujka u zadnjih 30 godina.

U Poljskoj su se dvije osobe smrznule, u Njemačkoj i Austriji temperature su pale ispod minus 20 stupnjeva Celzijevih. Najgore će biti sredinom tjedna, a prognoze govore da će čak i u Moskvi i središnjoj Rusiji biti abnormalno hladno s temperaturama od minus 24, odnosno minus 35 stupnjeva.

U BiH ledeni val "snizio" temperature do -21 stupanj, otežan promet
Snježne padaline i val hladnoće koji je od nedjelje zahvatio Bosnu i Hercegovinu prouzročio je značajne poteškoće u prometu u sjeverozapadnim dijelovima zemlje, a u ponedjeljak su zabilježene najniže temperature ove sezone, uz "rekord" zabilježen na planini Bjelašnici gdje su termometri u jutarnjim satima izmjerili 21 stupanj ispod ništice, dok je u 30 kilometara udaljenom Sarajevu ona bila 8 stupnjeva ispod nule.

Meterolozi najavljuju i novi snijeg koji bi se na tlu mogao zadržati i iznositi 5 do 20 centimetara, no za neke dijelove zemlje izvanredno stanje u prometu na snazi je još od vikenda.

Zbog velike količine snijega teško su prohodne ceste na širem području Livna, a magistralna cesta ka Šujici zatvorena je za sav promet, kao i cesta Glamoč - Milinište.

Neprohodan je i regionalni cestovni pravac ka jezeru Blidinje.

Stanje u prometu u tom dijelu BiH dodatno otežava snažan vjetar koji stvara snježne nanose i na cestama koje su otvorene za promet, no uz obveznu zimsku opremu.

Uz livanjsko područje najteže je stanje u široj regiji Bihaća, gdje je zabilježen snijeg visine iznad 80 centimetara, pa su tamo učenici osnovnih i srednjih škola na prisilnom raspustu.

Najžešći udar ovog zimskog vala u BiH se očekuje u utorak i srijedu, za kada je najavljen novi pad temperatura, a prognoza za Sarajevo je kako će ona biti i do 15 stupnjeva ispod ništice. (Hina/N.C.)

dnevnik.hr