Zrakoplov AirAsie letio koridorom bez odobrenja

Airbus A320-200, Malezijski zrakoplov, malezija, zrakoplovna nesreća, pad zrakoplova, Saborski zastupnici, pokušaj otmice

Airbus A320-200 (let QZ8501) koji je iz indonezijskog grada Surabayje letio u Singapur, koristio se prometnim koridorom u vrijeme za koje kompanija nije imala odobrenje, rekao je glavni direktor za zračni promet Djoko Murjatmodjo.

"Nije poštovala dano odobrenje za let i dani termin i to je problem", rekao je nešto prije objavljivanja informacije o pronalasku dvaju "velikih dijelova" zrakoplova AirAsie u zoni pretraživanja.

Zbog toga je "privremeno poništeno odobrenje AirAsie za taj koridor jer kompanija nije poštovala odobrenje za let koje joj je bilo dano", istaknuo je Murjatmodjo.
Dodao je da će to poništenje vrijediti sve dok traje istraga o nesreći zrakoplova AirAsie koji se srušio u more pošto su ga na putu iz Surabayje u Singapur, u veoma prometnom koridoru, zahvatili veoma loši vremenski uvjeti.

Pilot je zatražio povećanje visine kako bi izbjegao oluju, ali nije odmah dobio odobrenje zbog gustog prometa. Letjelica je nedugo nakon toga nestala s radarskih ekrana.
Glasnogovornik indonezijskog ministarstva prometa J.A. Barata rekao je u priopćenju da AirAsia u nedjelju nije imala odobrenje za let koridorom Surabaya-Singapur i da nije zatražila promjenu plana letenja.

Hina