Zračni napadi na ISIL se nastavljaju

zračni napadi, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Sirija
Tijekom protekle noći nastavljeni su zračni napadi na položaje ISIL-a u Siriji. Kako prenose izvori, većina napada sinoć je izvedena u blizini turske granice, na mjestima gdje je ISIL zadnjih dana proveo veliku ofenzivu zauzevši pritom više desetaka kurdskih naselja. Deseci tisuća Kurda su u međuvremenu pobjegli u Tursku.

Opozicijski izvor SOHR s centrom u Londonu ističe kako su američki i saveznički vojni zrakoplovi bombardirali prostor na oko 30 kilometara zapadno od kurdskog grada Kobani koji se nalazi na samoj turskoj granici. Izvori s terena rekli su za SOHR kako su zrakoplovi došli iz pravca Turske, no turske vlasti odbacuju ove informacije tvrdeći kako neće dati svoj zračni prostor za pokretanje napada na ISIL.Čiji su zrakoplovi sudjelovali u napadu, za sada nije poznato. Podsjetimo, u koaliciji sudjeluju zračne snage SAD-a, Jordana, Saudijske Arabije, UAE-a i Bahraina, a ulogu ima i Katar, mada do sada nije potvrđeno da se Katar uključio u zračne napade. Izvori smatraju da su napade izveli zrakoplovi iz američke anti-ISIL koalicije, a ne sirijski vojni zrakoplovi.Američki vojni izvori nisu potvrdili napade kod grada Kobani.

No, lokalni dužnosnik iz grada Kobani ističe kako tijekom noći nije čuo zračne napade u neposrednoj blizini grada, ali navodi kako i dalje traju žestoki okršaji između kurdskih snaga i ISIL-ovih ekstremista koji su okružili grad te raspolažu i s teškim naoružanjem - artiljerijom i tenkovima.

Idris Nassan, zamjenik ministra vanjskih poslova za Kobani kanton, rekao je kako je ISIL stigao na 15 km zapadno i istočno od grada, dok su na jugu dodatno napredovali te se sada nalaze na svega 10 km od ulaza u grad.

Redur Xelil, glasnogovornik ključne kurdske oružane snage, organizacije YPG, rekao je kako ISIL i dalje napreduje prema gradu, unatoč početku američkih i savezničkih zračnih napada. "Nisu se povukli sa svojih položaja, a bitka i dalje traje intenzivno u okolici Kobajija, kao i kod grada Ras al-Ayn", istaknuo je.

izvor(i): Reuters i BBC