Žene u crnom u centru Beograda obilježile godišnjicu pada Vukovara

Kristina Ćurković, otac, Mate Ćurković, Pero Vučić, vuprom, smrt, denis vegar, Čapljina, smrt, in memoriam, Dragan Nikolić - Pepa, glas koncila, Član uredništva, Don Živko Kustić, samoubojstvo, nogometaš, blagdan svi sveti, religija, dr. Dragan Čović, Dragan Čović, HDZ BiH, ivan vekić, Osijek, smrt, ante paradžik, samoubojstvo, Mislav Paradžik, Niko Lovrić - Sidi , Mostar, Pero Nikolić, in memoriam, HVO, Novo Lola Stjepanović, smrt, dr. Dragan Čović, smrt, majka, Jozo Radanović, in memoriam, prof. dr. sc. Vjekoslav Šimunović , in memoriam, Ljubuški, samoubojstvo, Željko Smolek, pčela, ubod, smrt, Grude, dan žalosti, Veso Vegar, ANTE-Tonćo PEHAR, in memoriam, Kristina Batinić , transplatacija bubrega, bolest, Mostar, teška prometna nesreća, teška prometna nesreća, Mostar, pokop, Mostar, ispraćaj, Ljubuški, samoubojstvo,  Ante Baćak, brigadir HVO-a , dr.sc. Đuro Maričić, Mostar, komemoracija, tragedija, Hercegovina, Vitez, šok, Rajko janjanin, smrt, bebe, doktor, pog

Na Trgu Republike u Beogradu paljenjem svijeća obilježeno je 28 godina od pada Vukovara, nakon 87 dana opsade tog grada od strane Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih postrojbi.

Mirovnu akciju "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru" organizirale su Žene u crnom, a osim svijeća okupljeni su nosili transparent s natpisom "Odgovornost".

"Povodom 28 godina od pada Vukovara, podsjećamo da je 25. kolovoza 1991. godine napadom JNA iz zraka, s Dunava i s kopna, počeo 'pakao Vukovara'. 19. rujna 1991. velik broj Beograđana, bacajući cvijeće pred tenkove, ispratio je Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rušilački pohod na Vukovar. Kao jedan od najsramotnijih događaja u povijesti Beograda, prekriven je zavjetom šutnje i poricanja", navele su Žene u crnom u priopćenju.

"Vukovar je postao simbol barbarskog uništavanja gradova u ratu. Ubijeno je više od tisuću civila, ranjeno je više od 2.500 ljudi, dok je više tisuća bolesnih i ranjenih zarobljenika i zarobljenica prošlo kroz logore u Srbiji", navele su Žene u crnom.

Dodale su da za zločine urbicida, osnivanje logora, ubijanje i mučenje hrvatskih zarobljenika u Srbiji još uvijek, kako su istaknule, nitko nije odgovarao.

"Umjesto nedavnog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću, general-majoru nekadašnje JNA i zapovjedniku Novosadskog korpusa, koji je predvodio napad na Vukovar, država Srbija i njezine institucije dužne su utvrditi odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku, kao i pokrenuti sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru", navode u priopćenju.

Žene u crnom dodale su i da su srpske institucije dužne utvrditi punu istinu o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriti grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji, pokrenuti sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu, prenosi Beta.