Ženama u S.Arabiji omogućeno putovanje bez dozvole muškarca

putovanje, saudijska arabija, žene, svijet

Saudijska Arabija je odraslim ženama omogućila putovanje bez dozvole i veću kontrolu nad obiteljskim poslovima, što je udarac kritiziranom sustavu muškog skrbništva u vrijeme pojačanog nadzora nad ljudskim pravima u toj zemlji, piše Reuters.

Jedna u nizu odluka Vlade koju je objavio službeni glasnik propisuje da saudijska putovnica treba biti izdana svakom državljaninu koji podnese zahtjev i da svaka osoba starija od 21 godine ne treba dozvolu za putovanje, bez obzira na spol.

Izmjenama propisa ženama se po prvi puta daje i pravo da registriraju rođenje djeteta, brak ili razvod te da im se izdaju službeni obiteljski dokumenti, kao i da mogu biti starateljice maloljetne djece.

Rijad dugo trpi međunarodne kritike zbog statusa žena, za koje udruge za ljudska prava kažu da ih se često tretira kao građane drugog reda, prema pravilima koja zahtijevaju da tijekom cijelog života, bez obzira na dob, trebaju pristanak muškog staratelja za važne odluke.

Stvarni vladar kraljevstva, princ Mohammed bin Salman, uklonio je socijalna ograničenja, poput zabrane vožnje ženama, kao dio napora da se otvori konzervativno društvo i preobrazi ekonomija.

Nekoliko slučajeva mladih žena koje traže azil u inozemstvu zbog represije na temelju spola pojačalo je pritisak na Rijad zbog muškog skrbničkog sustava.

Institut starateljstva između je zakona i običaja i predstavlja ozbiljan problem za princa Mohammeda, koji je prošle godine rekao da se zalaže za okončanje sustava, ali je prestao podržavati njegovo poništenje.

Dekreti objavljeni u petak obuhvaćaju i propise o zapošljavanju koji će proširiti radne mogućnosti za žene koje predstavljaju velik dio nezaposlenih Saudijaca. Oni propisuju da svi građani imaju pravo na rad bez suočavanja s bilo kakvom diskriminacijom na temelju spola, invalidnosti ili dobi.

Princ Mohammed objavio je 2016. godine ambiciozan plan preobrazbe gospodarstva do 2030. godine, koji predviđa povećanje sudjelovanja žena u radnoj snazi ​​na 30 posto sa sadašnjih 22 posto.