Zbog ubojstva istraživačke novinarke nove ostavke malteških dužnosnika

malteška vlada

Nakon ostavke pomoćnika premijera odstupila su i dva ministra malteške vlada kako se širi istraga o ubojstvu istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije koja se širi nakon uhićenja čovjeka koji bi mogao otkriti nalogodavce.

Caruana Galizia, ubijena u eksploziji automobilske bombe u listopadu 2017., na svom je blogu optužila malteške političare za korupciju, uključivo dvije od tri osobe koje su danas podnijele ostavke.

Keith Schembri, pomoćnik premijera, prvi je podnio ostavku, a zatim je to učinio i Konrad Mizzi, sada ministar turizma, a prethodno ministar energetike.

Treći dužnosnik koji je najavio da sam sebe "suspendira" s dužnosti, ali službeno još nije podnio ostavku je ministar gospodarstva Chris Cardona. Njega je u subotu ispitala policija i najavila da će ispitati mnogo više ljudi u sklopu istrage ubojstva.

Istraga je dobila zamah otkako je 20. studenoga uhićen Yorgen Fenech na svojoj luksuznoj jahti kojom je, čini se, želio pobjeći.

Fenech traži imunitet u zamjenu za otkrivanje informacija o slučaju.

Caruana Galizia je prije smrti zaprimila podatke o ugovoru o elektrani u kojoj je Fenech dioničar. Lani je otkriveno da je Fenech vlasnik kompanije 17 Black u Dubaiju koja je trebala biti izvor sredstava tajnim offshore kompanijama koje su otvorili Schembri i Mizzi.
Izvori su za Times of Malta rekli da je Fenech otkrio informacije istražiteljima koje povezuju Schembrija s korupcijom, a policija je pretražila Schembrijin dom.

Obitelj ubijene novinarke kazala je da Schembri treba biti procesuiran zbog "dugogodišnje kriminalne aktivnosti velikih razmjera" i poziva da se u istragu uključi europska policijska agencija Europol.

Caruana Galizia optužila je prije smrti i Mizzija i Schembrija da su otvorili fiktivne tvrtke u Panami, a što je potvrdio i međunarodni istraživački tim koji je 2016. razotkrio međunarodnu mrežu utaje poreza pod nazivom Panamski dokumenti.