FOTO/VIDEO  Zbog paljenja zastave Republike Hrvatske postupak protiv Šešelja

vojislav šešelj, ratni zločinac, žalbeno vijeće Haaškog tribunala, Koordinacija braniteljskih udruga, Koordinacija Hrvatskih udruga, vojislav šešelj, Den Haag, ICTY, vojislav šešelj, Haški Tribunal

...nakon što je ranije tijekom dana zapalio hrvatsku zastavu ispred beogradske Palače pravde, a vođa radikala poručio je da ga ta vijest raduje jer pokazuje da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić "izgubio glavu" i "ne zna što radi".

U priopćenju Višeg javnog tužiteljstva navodi se samo da je pokrenut kazneni postupak "protiv Vojislava Šešelja i drugih osoba" zbog paljenja zastave Republike Hrvatske, pri čemu drugi sudionici nisu navedeni.

U trenutku incidenta paljenja zastave uz Šešelja je bilo nekoliko desetina njegovih pristalica, članova stranke i novinara.

"Obradovala me je vijest (da je Tužiteljstvo pokrenulo kazneni postupak). To je još jedan znak da je Aleksandar Vučić izgubio glavu, da ne zna šta radi. Sve će mu se to obiti u glavu", ocijenio je Šešelj, naglasivši kako nestrpljivo očekuje sudski postupak.

"Ja sam sretan što sam zapalio ustašku hrvatsku zastavu i jedva čekam da počne taj postupak", rekao je Šešelj novinarima ispred Palače pravde, gde je ranije danas zapalio zastavu Republike Hrvatske uoči početka suđenja svom zamjeniku Nemanji Šaroviću, koji je na optuženičkoj klupi zbog paljenja zastava SAD, EU i Kosova na prosvjedu radikala 2012. godine.

Na pitanje zašto je zapalio zastavu, lider radikala je kazao da je zapalio zastavu "ustaške" države koja je "okupirala Republiku Srpsku Krajinu" i koja je u 2. svjetskom ratu izvršila genocid nad Srbima, a devedesetih godina prošlog stoljeća protjerala oko 100.000 Srba s teritorija "koji je okupirala", citirali su beogradski elektronički mediji Šešelja.

"Možda će Aleksandar Vučić praviti grimase, pustiti koju suzu, ali će na kraju izvršiti nalog svojih gazda, stranaca, Europljana koji su ga i doveli na vlast", rekao je Šešelj, ponavljajući da neće dragovoljno otići u Den Haag.

Hrvatska prosvjedovala zbog Šešelja, zove veleposlanika na konzultacije

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je oštar prosvjed otpravnici poslova srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić bit će pozvan na konzultacije u Zagreb, priopćeno je u srijedu iz MVEP-a u povodu izjava Vojislava Šešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu.

"Optuženi ratni zločinac Šešelj govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava utjecati na regiju, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije. Više javno tužilaštvo, prema navodima srbijanskih medija, reagiralo je pokretanjem kaznenog postupka, što smatramo korakom u pravcu smirivanja nastale situacije", navodi se u priopćenju ministarstva.

"U takvim okolnostima svi političari imaju zadaću smirivati situaciju i djelovati racionalno i odgovorno. Europske vrijednosti podrazumijevaju dobrosusjedske odnose i korektno ponašanje u regiji, što je i jedan od preduvjeta za uspjeh Srbije u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji", ističe se u priopćenju.

MVEP naglašava kako, u tom kontekstu, današnje izjave visokog srbijanskog političkog dužnosnika Aleksandra Vulina "smatra uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim".

Srbijanski ministar Vulin pozvao Milanovića "da ne govori protiv Srbije"

Srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin pozvao je u srijedu hrvatskog premijera Zorana Milanović da "ne govori protiv Srbije" nego da "prevlada svoju taštinu" i dođe u Beograd kazati sve što misli o Srbima i Srbiji.

Premijer Zoran Milanović kazao je u utorak, komentirajući zahtjev za Šešeljevim povratkom u Haag, da njegovo izručenje neće destabilizirati ni Hrvatsku ni regiju, te da će njime Srbija pokazati je li prava demokratska država. Ponovno je izrazio čuđenje puštanjem na slobodu Šešelja, kojega smatra jednim od najodgovornijih za rat u Hrvatskoj.

Vulin je, reagirajući na Milanovićevu izjavu o zahtjevu iz Haaga da se Vojislav Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu, hrvatskog premijera pozvao u Srbiju te mu poručio da rješenje svih problema Hrvatske nije u tome da govori protiv Srbije, već u reformama i održavanju dobrosusjedskih odnosa sa ostalim zemljama u regiji, prenijeli su beogradski mediji.

Vulin je hrvatskog premijera, kako se navodi, podsjetio da je njegov srpski kolega Aleksandar Vučić "nema problem doći u Hrvatsku" i kazati šta misli.

"Dođite kod nas, upoznajte 250.000 protjeranih iz Oluje", rekao je Vulin novinarima u Jabuci kod Pančeva, zatraživši da Milanović "objasni protjeranim Srbima da oni nisu Hrvatsku napustili iz ekonomskih razloga", već da su "bježali pred jamom" i "bivšim haškim optuženikom Antom Gotovinom" kojeg, kako je rekao, Milanović naziva "anđelom".

On je hrvatskom premijeru poručio i da probleme u Hrvatskoj neće riješiti kritiziranjem Srba i Srbije te da neće postati ni bolji čovjek ni bolji političar tako što će se "na Srbiju bacati kamenjem".

Ministar Vulin bio je jedan od prvih dužnosnika koji je puštanje Šešelja na privremenu slobodu nazvao "udarom na premijera Vučića i vladu", a sličnom je retorikom prokomentirao i zahtjev iz Haaga da se Šešelj ponovo vrati u pritvor.