ZBOG KRIŽA Austrijanci ljuti na ministricu iz Bosne

Alma Zadic
APA

Ministrica pravosuđa u Vladi Austrije iz redova “Zelenih” Alma Zadić, podrijetlom iz BiH, odnosno Tuzle, našla se na žestokom udaru austrijske javnosti zbog zalaganja za izbacivanje kršćanskih simbola u javnim ustanovama, javljaju austrijski mediji.

“Izjava nove ministrice pravosuđa Alme Zadić da bi javni prostori trebali biti bez vjerskih simbola je, naravno, usmjerena na naše križeve” – kazao je predsjednik Slobodarske stranke (FPO) Norbert Hofer.

Hofer je zatražio od vladajuće Narodne partije i kancelara Sebastiana Kurza da se jasno izjasne o “križu u učionicama, sudskim dvoranama i na planinskim vrhovima“.

„Samo nekoliko dana nakon što je položena zakletva u vladi – ima se dojam da je to zelena-crna vlada – kaos je ušao u svakodnevni život vlade. Proteklih nekoliko sati obilježeni su kontradikcijama u socijalnoj skrbi, zabranjenim marama i više nego čudnim izjavama. Pretpostavljam da će ovo biti početak više nego teškog vremena za stanovništvo Austrije. Ako ÖVP, poput zabrane nošenja marama za nastavnike, ustupi mjesto zelenom mlađem partneru prilikom prijelaza, to ne predstavlja dobro za budućnost, jer Zeleni imaju sve mogućnosti da provedu značajan dio svog sadržaja putem ministarskih uredbi bez Vijeća ministara. FPÖ najavljuje najširi otpor”, kazao je Norbert Hofer.