Zbog atomske bombe curi plutonij, a radnici svako malo moraju u karantenu

atomska bomba
... standardima u laboratoriji koje datiraju još iz 2014. godine". To su potvrdili i sigurnosni testovi koje postrojenje nije prošlo, a koji su trebali pokazati kako bi reagiralo u slučaju radioaktivnog curenja ili pak potresa.

U pismu na 16 stranica upućeno državnom tajniku za energetiku Rick Perry navodi se kako je u nacionalnom laboratoriju pronađeno 18 opasnih materijala, a zabilježeno je i nekoliko incidenata: došlo je do curenja radioaktivnog materijala i plutonija, što se dogodilo istoj grupi zaposlenika koji su rukovali s istom opremom, potpuno nezaštićeni, a to je rezultiralo dvosatnom karantenom.

S obzirom da laboratorij očito ne ispunjava sigurnosne zahtjeve, a nuklearna utrka se opet zahuktava, postoji opravdani strah zbog konstantnog kršenja pravila i mogućih posljedica.

Los Alamos je desetljećima bio skrivana lokacija na kojoj je između ostalog proizvedena i atomska bomba koja je bačena na Nagasaki - "fat man", a u tom je postrojenju proizvedena i hidrogenska bomba.

I nakon drugog svjetskog rata u laboratoriju se i dalje razvija nuklearno oružje, a riječ je o jednoj od najvećih znanstvenih i tehnoloških institucija na svijetu koja se okrenula i drugim granama ali je njezin core business i dalje nuklearno oružje.

Laboratorijem upravlja privatni konzorcij Los Alamos Security LLC, no Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost najavila je da neće obnoviti više od dvije milijarde dolara vrijedan ugovor upravo zbog sigurnosnih propusta sadašnjeg vodstva kompanije. Ugovor ističe u rujnu 2018. godine, prenosi News.com.au.