'Zašto EU želi stvoriti mini-Jugoslaviju na Balkanu?'

EU i BiH, EU i Srbija, Balkan
Die Welt piše kako je tzv. Balkan ekonomski nevažan Europi, ali...
Njemački Die Welt u članku pod imenom 'Zašto EU želi stvoriti mini-Jugoslaviju na Balkanu?' analizira podršku Europske unije ekonomskoj zajednici zemalja bivše Jugoslavije.

Okvirna odluka o takvoj zajednici trebala bi biti donijeta u srijedu na skupu o Zapadnom Balkanu koji se upravo održava u Trstu. Riječ je o ideji, piše Die Welt, koja je nastala u Srbiji, a EU ju je objeručke prihvatila.

S obzirom da je Unija u krizi, osnivanjem carinske unije BiH, Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije i Crne Gore EU bi zadržala utjecaj na ovom području i dobila na vremenu jer te zemlje žele ući u Uniju.

Die Welt piše kako je tzv. Balkan ekonomski nevažan Europi, ali je riječ o području na kojem su se odvijali središnji događaju europske povijesti. Nada u ulazak u EU je garancija mira, a 'pozitivna ovisnost' jednih o drugima mogla bi pomoći smiriti tenzije na tom području. To bi, praktički, značilo ponovo rođenje stare Jugoslavije, kroz carinsku i transportnu uniju. Naravno, bez Hrvatske i Slovenije, a s Albanijom.

Die Welt navodi rezultate ankete koje kažu da za Jugoslavijom žale stanovnici svih bivših republika koje bi bile članicama nove zajednice, osim Kosovara. Piše kako bi i u ovakvoj zajednici bilo rivalstva, osobito između osam milijuna Srba i pet milijuna Albanaca.

Nijemci kažu kako ne bi bila riječ o stvaranju nove države, ali kako će neki reći i da je i Njemačka započela kao carinska unija. Između ovih zemalja i EU trenutno postoji oko 30 bilateralnih sporazuma o trgovini, a ujedinjenje svih njih pod jedan sporazum između EU i nove carinske unije bilo bi veliko pojednostavljenje koje bi moglo poticati ekonomski rast, piše Die Welt.