Zadnje Sadamove riječi i danas progone svijet

sadam, irak

Godinama prije nego su ga uhvatile američke snage Sadam nije znao što radi vlada u Iraku, a on je bio potpuno okupiran pisanjem knjige i nije obraćao pažnju na to što radi vojska i njegovi ljudi u vladi, otkrio je to John Nixon, bivši analitičar CIA-e, čovjek koji je prvi ispitivao Sadama nakon uhićenja u svojoj knjizi "Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein".

"On uopće nije vodio državu. Prilikom uhićenja stalno se žalio na modrice i porezotine, nije čak niti imao nikakav plan kako obraniti Irak", otkriva Nixon, koji je osim ispitivanja diktatora bio zadužen za prepoznavanje Sadama prije nego Amerika objavi vijest da je Sadam uhićen. Sadama je identificirao prema jednoj staroj rani od metka i dvije plemenske tetovaže. I nakon uhićenja Sadam je ostao arogantan, a prema Nixonovim riječima, vrlo vjerojatno nije bio svjestan da je gotov.

Nixona je gledao pogledom punim mržnje, a Nixon mu je počeo postavljati pitanja: "Kada ste zadnji put vidjeli svoje sinove?", na što mu je Sadam odgovorio pitanjima: "Tko ste vi? Jeste li vi vojni obavještajci? Odgovorite mi! Recite tko ste!". Na ispitivanju je tvrdio da nije planirao ubojstvo predsjednika Busha starijeg, a onda je izgovorio riječi koje danas s onim što se događa u Iraku zvuče prilično jezovito: "Nećete uspjeti. Vidjet ćete da nije lako upravljati Irakom!".

express.hr