Za posao i pomoć u papirologiji posrednik zaradio 1800 eura

posao u inozemstvu, Njemačka

Ukupan iznos je bio 1800 eura. Dogovor je bio da mu plaćam pola godine po 300 eura mjesečno nakon što dobijem posao. On mi je našao posao i zbog sve potrebne dokumentacije za posao vozio me i navodio gdje god je trebalo. Nakon tri godine rada u Njemačkoj zahvalna sam mu".

Tako nam je žena iz BiH s kojom smo razgovarali objasnila svoj način dobivanja posla u "obećanoj zemlji". Posrednik joj je pomogao i s pronalaskom smještaja. Kaže nam da ima svoju sobu, dok kuhinju i kupaonicu dijeli s više osoba.

Normalan posao i smještaj

- Plaćam 200 eura mjesečno i to mi je izuzetno prihvatljivo. Nisam očekivala nikakav luksuz kad sam dolazila, nego samo da dobijem nekakav normalan posao i smještaj koji nije preskup kako bih imala novca za slati obitelji i uspjela sam - kaže nam.

Međutim, mnogi su puno gore završili od ove žene. Još je poznata priča Deutsche Wellea o Dini Mehiću, IT stručnjaku iz središnje Bosne kojeg su posrednici prevarili.

Rečeno mu je da samo uplati 200 eura za mjesečni smještaj i o svom trošku dođe u Spiegelau, bavarsko mjestašce. Čekat će ga, rekli su, soba samo za njega, dozvola za rad i posao u struci. Sve je zvučalo kao utopija.

Kad je stigao pred trošnu kuću u kojoj je trebao stanovati, shvatio je da je nasjeo. Pedesetak ljudi iz RH, Srbije i BiH bilo je nagurano u desetak soba, a tu je bio i ležaj za njega, a agenti su ga naplaćivali čak 500 eura mjesečno.

I još su mu rekli da će mu zbog troškova sređivanja dokumentacije odbijati 15 posto od plaće koju će primati. Nikakva IT tvrtka nije čekala na Dinu i on je shvatio da će vjerojatno završiti na gradilištu, bez ikakvih prava i bez novca. Kući se vratio kad su mu "agenti" tražili još i da im preda putovnicu. Čovjek koji radi u jednoj agenciji za zapošljavanje kaže kako je važno ići na provjerene metode.

- Postoje ovlaštene posredničke agencije za posao i preko njih se treba prijavljivati i tražiti posao. Ovo što ste mi ispričali za posrednika koji uzima 300 eura mjesečno, djeluje mi kao reketarenje osoba u nevolji koje će u svom jadu sve učiniti da pronađu posao. Lijepa je gesta zahvaliti nekom jer mu je pomogao, ali ovo je, prije svega, ilegalan način pomoći, kao i iskorištavanje nečije nemoći - kazao nam je.

Bez izbora

Sugovornica s početka teksta s njim se ne slaže i pravda posrednika iako je svjesna da je sve odradio ilegalno, odnosno da nije registriran nigdje kao posrednik za poslove.

- Nemamo mi iz BiH prevelikog izbora i te priče o agencijama, smatram da to nije svima nadohvat ruke. Meni je trebao posao i nisam imala izbora i ne mogu zaboraviti to da mi je netko pomogao u trenucima kad mi je bilo najteže - kaže nam očajna žena. I jedno i drugo su očito razvili svoju istinu o tome.