WikiLeaks potvrdio da je Srbija 2008. godine pouzdano znala gdje je Ratko Mladić!

Ratko Mladić

U najnovijoj diplomatskoj depeši s WikiLeaksa američki dužnosnici prenose Washingtonu zabrinutost zbog nesuradnje Srbije s Haškim tribunalom (ICTY).

Američki diplomat citira španjolskog kolegu Ramona Abaroa koji je 2008. ocijenio da "Srbija uopće ne surađuje s Haškim tribunalom i da savršeno dobro zna gdje se nalazi Ratko Mladić".

U srpnju 2008. vladu Vojislava Koštunice naslijedila je vlada Mirka Cvetkovića, prenio je u četvrtak Radio Slobodna Evropa.

Objelodanjena prepiska otkriva stavove pojedinih diplomata koji smatraju da Mladiću u skrivanju pomažu pojedini ruski dužnosnici. O tome je, navodno, s Rusima razgovarao i šef ureda predsjednika Srbije Miki Rakić, koga opisuju kao posebno sumnjičavog prema onima koji su lojalni bivšem generalu.

Prema objavljenim depešama, nevoljnost Rusa da hapse Mladića uklapa se u stavove te države da je Haški tribunal instrument Zapada protiv pravoslavnih Slavena.

Diplomatski telegrami otkrivaju i ocjenu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, koji smatra da su Sjedinjene Američke Države okrenule leđa potrazi za bjeguncima.

Predsjednik Srbije Boris Tadić ponovio je u četvrtak da vlada Srbije ne zna gdje je ratni zapovjednik Vojske Republike srpske Ratko Mladić i kako bi da se zna njegova lokacija, on odmah bio uhićen i izručen ICTY-u.

U depešama je Tadić opisan kao "karizmatični lider" koji je "često neodlučan i politički bojažljiv"

Povodom depeše nekadašnjeg španjolskog veleposlanika iz Beograda, objavljene na web stranici WikiLeaks, u kojoj se navodi da je Vlada Srbije 2008. godine znala gdje je Mladić, Tadić je novinarima u Palači Srbije rekao da vlada na čijem je čelu Mirko Cvetković to nije znala, prenio je RFE.

On je, međutim, podsjetio da je Cvetković na čelo vlade došao u drugoj polovici te godine, a da je ranije premijer bio Vojislav Koštunica.

"Stvara se dojam u javnosti da su ljudi koji čine Vladu Srbije na vlasti deset godina. To, naprosto, nije točno", rekao je Tadić.

U depeši iz svibnja 2009. godine američki diplomat na Balkanu izvještava da je "Francuska duboko nezadovoljna nizozemskim upornim 'kratkovidim' stavom blokiranja Srbije" ako ne uhiti Mladića.

Kao bjegunac, Mladić se pokazao mentalno jakim i vještim u sigurnosnim taktikama a uživa i potporu lojalnih zaštitnika koji su prošli kroz vojnu obuku. Tijekom godina njegovom skrivanju išla je naruku spremnost srpske vlada da zažmiri na jedno oko, prenosi New York Times.

Američki diplomat navodi i da je blizak savjetnik zamjenika premijera Ivice Dačića otkrio da je Rade Bulatović, nekadašnji šef BIA-e, znao gdje se Radovan Karadžić krio šest mjeseci prije nego što je uhićen 2008.

"On (Bulatović) nije reagirao jer je premijer Vojislav Koštunica ideološki blizak Karadžiću i zbog nepostojanja međunarodnog pritiska", piše u dopisu.

"Kada je došlo do promjene vlade, Bulatović je otkrio tu informaciju u zamjenu za obećanje da će postati veleposlanik", navodi se u depeši u kojoj se prenose i spekulacije da je Bulatović navodno trebalo da dobije veleposlaničko mjesto u Siriji. Bulatović stalno demantira da je imao informacije o Karadžiću ili Mladiću.

U listopadu je Vladimir Vukčević, glavni tužitelj za ratne zločine, javno optužio Bulatovića da je, uhitivši neke Mladićeve pomagače, dojavio Mladiću da bježi, prenose mediji.

(FENA/em)