Washington zabrinut zbog ruskog raketnog pokusa

Sjedinjene Države, Rusija, ispitivanja krstareće rakete
Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost Rusiji zbog njezina ispitivanja krstareće rakete koje bi moglo značiti povredu bilateralnog ugovora iz 1987., rekao je u četvrtak američki State Department.

Washington je istaknuo da Moskva tim činom "može prekršiti" taj ugovor o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) koji su 8. prosinca 1987. potpisali SAD i SSSR, rekla je glasnogovornica ministarstva Jennifer Psaki, nakon informacija da je Rusija probno lansirala krstareću raketu.

Psaki je odgovarala na pitanje o napisu objavljenom u četvrtak u New York Timesu u kojemu američki službeni izvori navode da je Moskva još 2008. počela ispitivati novu raketu. Visoki dužnosnik State Departmenta zadužen za razoružanje više puta se od svibnja obratio Moskvi izražavajući zabrinutost, piše list.

Glasnogovornica američke diplomacije potvrdila je sve informacije iz tog napisa, dodajući da "veoma ozbiljno shvaća poštovanje ugovora o kontroli oružja, pa tako i ugovora INF".

Taj ugovor koji je stupio na snagu 1. lipnja 1988. između SAD-a i SSSR-a (nakon raspada Sovjetskog Saveza postao je multilateralni), "obvezuje obje strane da najkasnije tri godine od stupanja ugovora na snagu unište sve svoje balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje s dometom od 500 do 1.00 km i one s dometom od 1.000 do 5.500 km", navodi UN.

Psaki je rekla da se Moskva i Washington već nekoliko mjeseci konzultiraju i da američka strana "preispituje činjenice kako bi utvrdila je li prekršen" ugovor INF.

NATO-ov čelnik u Bruxellesu ocijenio je da je to "ozbiljno pitanje" i da je ugovor INF "temeljna sastavnica euroatlantske sigurnosti".

Hina