Vulkan izbacuje užareno kamenje, počela evakuacija

indonezija, vulkan, erupcija, poginuli, Virgin Australia, otkazani letovi, vulkan Etna, erupcija, vulkan
PANIKA U INDONEZIJI
Zbog vulkanske erupcije jučer je bio poremećen međunarodni zračni promet, a zatvoreno je više međunarodnih zračnih luka.

Šef indonezijskog Centra za vulkanske i geološke katastrofe Muhammad Hendrasto rekao je da je do erupcije u četvrtak došlo samo sat i pol nakon što su vlasti podigle razinu pripravnosti na najvišu moguću, prenijela je agencija Associated Press. Hendrasto je rekao da je prijeko potrebno evakuirati oko 200.000 ljudi, koji žive u 36 sela u zoni od deset kilometara oko kratera.

U nizu erupcija na planini Kelud izbacivani su užareni pepeo i kamenje, što je izazvalo paniku mjesnog pučanstva.

Lokalna televizija prikazala je kako pepeo i kamenje padaju po susjednim selima i ljude koji panično bježe. Mnogi su se poslije pokušali vratiti kako bi iz kuće ponijeli neke vrjednije stvari, ali su morali odustati zbog vulkanskog materijala koji je padao poput kiše.

Poginuli su muškarac i žena, oboje u 60-im godinama, kada je vulkanski materijal pao na njihove kuće.

"Kuće su bile trošne i lako su se urušile pod težinom", rekao je glasnogovornik Državne agencije za katastrofe Sutopo Purwo Nugroho.

Zrakoplovna tvrtka Virgin Australia otkazala je sve svoje jučerašnje letove iz Phuketa, Denpasara, s Balija, Božićnog otočja i Kokosovih otoka, navevši da je sigurnost putnika na prvom mjestu. Predstavnica australskog zračnog prijevoznika Quantasa rekla je da su jučerašnji letovi između Jakarte i Sidneya pomaknuti za subotu.

Mjesne vlasti su priopćile kako su mali izgledi da se na vulkanu dogodi još jedna snažna erupcija poput prekjučerašnje, a potresi oko kratera mogli su se osjetiti i jučer, dok je vulkanski materijal i dalje padao po susjednim selima.

U erupciji tog vulkana 1990. godine poginulo je 30 osoba, a ozlijeđene su stotine ljudi, dok je 1919. njegovoj moćnoj eksploziji, koja se čula i više stotina kilometara daleko, poginulo najmanje 5.160 ljudi.

Vulkan na planini Kelud jedan je od 130 aktivnih u Indoneziji, koja se nalazi na trusnom području.

glas-slavonije.hr