Vučurević: Hrvati mi neće suditi

"Nisam naredio nijedan napad na Dubrovnik. Nijedan civil nije mogao utjecati na naređenja JNA i to Hag zna! Ja sam vršio svoje civilne poslove na koje sam jako ponosan", rekao je Vučurević za "Večernje novosti".

On je optužnicu koja je protiv njega podignuta u Dubrovniku za navodne ratne zločine protiv civilnog stanovništva, ocijenio čistom nebulozom, naglasivši da raspolaže brojnom dokumentacijom koja samo njih može optužiti.

"Ne mogu me ubiti, a suditi mi neće jer to nije moj sud niti marim za to. Uostalom, nikada nisam bio predsjednik ratnog predsjedništva iako sam po službenoj dužnosti, kao predsjednik SAO Hercegovine, trebalo da budem", rekao je Vučurević.

On je istakao da ga je Haški tribunal oslobodio svake optužnice, sa čijim istražiteljima je razgovarao u dva navrata u Beogradu. "Odazvao sam se na njihov poziv i otišao `naoružan` sačuvanim dokumentima koje sam im pokazao. Odgovorio sam im na 260 pitanja i nisu našli ništa što me tereti. Istina je da sam spasao tisuće Hrvata i Bošnjaka. Imam za to pisane dokaze", rekao je Vučurević.

"Tužiteljstvo BiH, zasad neće komentirati ništa što se tiče uhićenja u Srbiji Božidara Vučurevića, kojem je određen ekstradicijski  pritvor rješenjem istražnog sudije Višeg suda u Šapcu", rekao je "Novostima" glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

On je dodao da će se Tužiteljstvo narednih dana odrediti prema tom slučaju, "kada budu utvrđeni svi relevantni detalji u vezi sa hapšenjem i zahtjevom Hrvatske za njegovo izručenje".

Vučurević u ekstradicijskom pritvoru

Vučurević, jedan od osnivača SDS-a, uhićen je jučer po potjernici Hrvatske na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika. Istražni sudac Višeg suda u Šapcu odredio mu je juče ekstradicijski pritvor od 18 dana.

U optužnici, koju je podiglo dubrovačko Županijsko državno tužiteljstvo 2008. godine, navodi se da je Vučurević u rujnu 1991. godine, na području općine Trebinje, naredio mobilizaciju teritorijalne odbrane i formiranje jedinica specijalne policije.

Srna