Vučićevi 'naprednjaci' osvojili apsolutnu većinu

Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka (SNS), apsolutna većina u parlamentu, Izvanredni parlamentarni izbori, Srbija, Aleksandar Vučić, političar, Srbija, Srpska napredna stranka (SNS), Slavko Ćuruvija, srpska radikalna stranka, Srbin, Bosna i Hercegovina, Aleksandar Vučić, srbija bih, Aleksandar Vučić, Srbija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Josip Šimunić, Europski parlament u Briselu, vojislav šešelj, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, Europsko vijeće, eu, zapadni balkan, Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić, Srebrenica, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska, referendum, Referendum RS, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, pomirenje, Aleksandar Vučić, Bruxelles, Srbija, kosovo, matija šerić, Srbija, kosovo, Aleksandar Vučić, matija šerić, Aleksandar Vučić, Hrvatska, Aleksandar Vučić, Srbijanski premijer, Aleksandar Vučić, Haški Tribunal, vojislav šešelj, Aleksandar Vučić, Croatia summit, Dubrovnik, Aleksandar Vučić, poglavlje 26, Srbijanski premijer, A

Izvanredni parlamentarni izbori u Srbiji

Prema prvim preliminarnim rezultatima izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića osvojila je oko 50 % glasova što znači apsolutnu većinu u parlamentu sa 160 zastupničkih mandata.
SPS će s 15 posto glasova imati 50 mandata, a Demokratska stranka Dragan Đilasa i Nova demokratska stranka Borisa Tadića imaju blizu šest posto podrške biračkog tijela.

Ispod praga je Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice, a upitan je i ulazak u parlament Liberalno demokratske partije i konzervativnog pokreta "Dveri.

Na birališta je izašlo je oko 50,3 posto birača, odnosno nešto više od tri i pol milijuna glasača.

Na ovim se izborima biralo za 250 zastupničkih mjesta a ponuđeno je 19 lista, koalicija, stranaka , pokreta i udruga sa ukupno 3.020 kandidata.

Istodobno sa parlamentarnim, održani su i izbori za 110 vijećnika Skupštine Beograda čija će većina odlučiti o gradonačelniku srbijanske prijestolnice.

Aleksandar Vučić zahvalio se biračima na povjerenju koje su ukazali listi SNS-a i ocijenio je da su ovim izbornim rezultatom naprednjaci »ostvarili partnerstvo s građanima Srbije«.

»Pokazalo se da ljudi poštuju iskrenost jer smo vodili ozbiljnu kampanju. Pred nama su ozbiljne reforme. Siguran sam da Srbija ima budućnost do koje nećemo doći lako, ali vam obećavam da ćete već na polovici mandata ove vlade vidjeti rezultate«, rekao je predsjednik SNS-a.

Idućih dana biti će sastavljen plan i program nove vlade, a cijeli će posao biti završen do 1. svibnja, kazao je Vučić u sjedištu SNS-a u kojemu se pored dužnosnika stranke okupilo i više od 150 novinara, snimatelja i fotoreportera.

Demokratska stranka (DS), prema rezultatima kojima raspolaže CeSID, trenutno je u prednosti pred Novom demokratskom strankom (NDS), a obje stranke prema do sada obrađenom uzorku osvajaju pet do šest posto glasova.

Manjinske stranke osigurale su oko 10 mandata, a sudeći po sadašnjim rezultatima Liberalno-demokratska stranka Čede Jovanovića i Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića vjerovatno neće prijeći izborni prag od pet posto.

Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević nije naveo koliki je broj glasova do sada obrađen istaknuvši da je riječ o dovoljnom broju da bi se moglo izići s procjenom u javnost.

Naprednjaci pobijedili i u Beogradu

Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je pobjedu i na lokalnim izborima u Beogradu, a prema preliminarnim procjenama Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeeSID) naprednjaci će u gradskoj skupštini imati 62 od 110 vijećnika.
Skupštinu Beograda činit će, po sadašnjim procjenama izbornih rezultata, samo četiri stranke i koalicije.
Osim 62 vijećnika naprednjaka, preliminarne su procjene da će socijalisti Ivice Dačića imati 17, Demokratska stranka Dragana Đilasa 10 i Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice 9 vijećnika u skupštini grada.
Ispod izbornog praga ostale su Nova demokratska stranka (NDS) Borisa Tadića, Liberalno demokratska partija (LPD) Čedomira Jovanovića i Srpska radikalna stranka (SRS).
Gradonačelnika Beograda birat će vijećnici gradske skupštine, a naprednjaci su u izbornoj kampanji istaknuli dva moguća kandidata, Zoranu Mihajlović i Sinišu Malog. Mihajlović je bila nositeljica liste za Skupštinu Beograda, a Siniša Mali trenutno na čelu je petočlanog vijeća koje upravlja gradom nakon što je prošle godine smijenjen dotadašnji gradonačelnik Dragan Đilas.
Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju navečer na tiskovnoj konferenciji u središtu stranke da je ta stranka i na izborima u Beogradu osvojila uvjerljivu pobjedu od 45 do 47 posto. Rekao je da je uvjeren da će SNS i u gradskoj vlasti moći samostalno formirati izvršnu vlast najavivši za nekoliko dana objavu kandidata svoje stranke za gradonačelnika.

Hina