Vučić: U Srbiji nema mržnje prema susjedima, podupiremo cjelovitost BiH

Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka (SNS), apsolutna većina u parlamentu, Izvanredni parlamentarni izbori, Srbija, Aleksandar Vučić, političar, Srbija, Srpska napredna stranka (SNS), Slavko Ćuruvija, srpska radikalna stranka, Srbin, Bosna i Hercegovina, Aleksandar Vučić, srbija bih, Aleksandar Vučić, Srbija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Josip Šimunić, Europski parlament u Briselu, vojislav šešelj, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, Europsko vijeće, eu, zapadni balkan, Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić, Srebrenica, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska, referendum, Referendum RS, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, pomirenje, Aleksandar Vučić, Bruxelles, Srbija, kosovo, matija šerić, Srbija, kosovo, Aleksandar Vučić, matija šerić, Aleksandar Vučić, Hrvatska, Aleksandar Vučić, Srbijanski premijer, Aleksandar Vučić, Haški Tribunal, vojislav šešelj, Aleksandar Vučić, Croatia summit, Dubrovnik, Aleksandar Vučić, poglavlje 26, Srbijanski premijer, A

»Ja sam Srbin, ja volim Republiku Srpsku, ali ja poštujem, cijenim i želim veliki uspjeh BiH i želim da BiH bude prijatelj Srbije i želim da to osjeća svaki Bošnjak, svaki Hrvat, kao što želim da svaki Srbin iz Srbije ima takvu vrstu emocija prema BiH«, rekao je je Vučić u intervjuu za Al Jazeeru.

U nekoliko izvadaka iz intervjua koje je Al Jazeera Balkans objavila na svojoj internetskoj stranici Vučić je prepričao i svoj razgovor s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.
»Mi poštujemo Daytonski sporazum i to ne poštujemo kao mrtvo slovo na papiru, već ga poštujemo stvarno i u biti. I kao što nitko ne može uništiti Republiku Srpsku, nitko ne može uništiti ni Bosnu i Hercegovinu. To je politika Srbije«, prepričao je Vučić razgovor s Dodikom.

Vučić je istaknuo da kao Srbin voli Republiku Srpsku, ocijenivši kako misli da je to »pošten odnos«.
»Ja sam Srbin, ja volim Republiku Srpsku, ali ja poštujem, cijenim i želim veliki uspjeh BiH i želim da BiH bude prijatelj Srbije i želim da to osjeća svaki Bošnjak, svaki Hrvat, kao što želim da svaki Srbin iz Srbije ima takvu vrstu emocija prema BiH«, rekao je je Vučić u intervjuu za Al Jazeeru.

Bosna i Hercegovina je prva zemlja koju Vučić posjećuje otkad je 27. travnja došao na čelo srbijanske vlade, a kako navodi Al Jazeera, poglavito je istaknuo velike mogućnosti za gospodarsku suradnju dviju zemalja.
»Idem kao prijatelj, a ako netko to ne želi, nemam nikakav problem s time, neću nikoga moliti za prijateljstvo i za pristojne odnose. Ovdje nitko ne vodi nikakvu kampanju ni protiv Sarajeva, ni protiv Zagreba, mi imamo pametnijega posla«, rekao je Vučić uoči puta u Sarajevo.

On je odbacio tvrdnje pojedinih sarajevskih medija da se u programu Srpske napredne stranke (SNS), čiji je predsjednik, kao cilj navodi stvaranje jedinstvene države na teritoriju Srbije i Republike Srpske, istaknuvši kako SNS ima program tzv. Bijelu knjigu, te da u njoj to ne postoji i nikad nije pisalo.

Ocijenio je i da u budućnosti sukobi nisu mogući, istaknuvši da u u Srbiji »više nema mržnje prema susjedima«, te da »stalno okretanje u prošlost svima može donijeti samo štetu«.
Vučić se, dan prije odlaska u BiH, u ponedjeljak u Beogradu sastao s bankarima, predstavnicima inozemnih i vodećih srbijanskih tvrtki, tražeći od njih prijedloge za set zakona i mjera koje bi trebale biti pokretač reformi srpskog gospodarstva.

Hina