Vučić: Hrvatska ne bi trebala držati lekcije Srbiji

Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka (SNS), apsolutna većina u parlamentu, Izvanredni parlamentarni izbori, Srbija, Aleksandar Vučić, političar, Srbija, Srpska napredna stranka (SNS), Slavko Ćuruvija, srpska radikalna stranka, Srbin, Bosna i Hercegovina, Aleksandar Vučić, srbija bih, Aleksandar Vučić, Srbija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Josip Šimunić, Europski parlament u Briselu, vojislav šešelj, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, Europsko vijeće, eu, zapadni balkan, Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić, Srebrenica, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska, referendum, Referendum RS, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, pomirenje, Aleksandar Vučić, Bruxelles, Srbija, kosovo, matija šerić, Srbija, kosovo, Aleksandar Vučić, matija šerić, Aleksandar Vučić, Hrvatska, Aleksandar Vučić, Srbijanski premijer, Aleksandar Vučić, Haški Tribunal, vojislav šešelj, Aleksandar Vučić, Croatia summit, Dubrovnik, Aleksandar Vučić, poglavlje 26, Srbijanski premijer, A
... na odluku Beograda da ne izruči troje radikala koje traži Haški tribunal i poručio kako »Hrvatska ne bi trebala držati lekcije Srbiji« o progonu ratnih zločinaca jer bi se »malo čime imala pohvaliti«.

Komentirajući izjavu potpredsjednika hrvatske vlade i vođe HDZ-a Tomislava Karamarka u povodu odluke suda u Beogradu da se nisu stekli uvjeti za izručenje troje Šešeljevih suradnika zbog pritisaka na svjedoke, Vučić je, kako prenosi Radio-televizija Srbije (RTS), rekao kako bi volio da Srbiji o pravnoj državi ne drže lekcije oni koji organiziraju proslave i »trče na komemoraciju u Bleiburg«.

»Ne želim se miješati u njihove unutarnje stvari, pa bih i njih zamolio da se sa malo više pažnje i preciznosti bave stvarima u Srbiji, kad se već bave«, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Srbijanski je premijer rekao kako ICTY ne tereti troje dužnosnika SRS za bilo kakve zločine, već zbog utjecaja na svjedoke.

»Nisu Pero Jojić, šta god ja mislio o njemu, ili Vjerica Radeta, optuženi da su počinili ratni zločin. Nemojte da nam oni govore o progonu ratnih zločinaca jer bi se malo čime imali pohvaliti, za razliku od Srbije«, rekao je Vučić, odbijajući da dalje komentira, uz obrazloženje kako bi ta diskusija uvukla još dublje regiju »u blato iz kojeg se Srbija želi izvući«.

Rekavši kako se ne želi miješati u odluku suda da se troje radikala ne izruče Haagu, Vučić je ocijenio da će »Hrvatska uvijek naći razlog« da napadne Srbiju, navodi RTS.

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je kako Srbija odlukom svojih vlasti da ne izruči troje dužnosnika SRS-a Den Haagu krši standarde EU.

Karamarko je istaknuo da »Šešeljevi zločinci« moraju biti u Hagu te da Srbija, ako želi da joj Hrvatska bude prijatelj i potpora na putu u EU, »ne smije padati na takvim stvarima«.

Viši sud u Beogradu u srijedu je donio rješenje u kojemu se navodi da nisu ispunjeni svi uvjeti za uhićenje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, čije izručenje, zbog utjecaja na svedoke u procesu Vojislavu Šešelju, više od godinu dana traži ICTY.

Hina