'Vrijeđa najdublja osjećanja hrvatskog naroda'

crna lista, crna gora, stjepan radić,  spomenik Puniši Račiću
Crnogorska vlada objavila je u petak da će ukloniti sporni spomenik Puniši Račiću jer vrijeđa osjećaje hrvatskog naroda i produbljuje političke podjele u Cnoj Gori.

Službeni Zagreb žalio se i zatražio micanje spomen ploče ubojici hrvatskih parlamentarnih zastupnika u nekadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), uključujući vođu Hrvatske seljačke stranke Stjepana Radića.

U crnogorskoj vladi tvrde da je spomenik podignut bez njezina znanja i najavljuju da će ga ukloniti jer 'vrijeđa ne samo najdublja osjećanja hrvatskog naroda i države, već i produbljuje političke podjele u Crnoj Gori'.

'Ovaj retrogradan individualan čin kojim se veliča lik i djelo atentatora na kralja Nikolu i ubojice hrvatskih zastupnika u tadašnjoj Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije realiziran je bez znanja vlade i državnih organa Crne Gore', stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova. Ističe se da će nadležni organi preduzeti sve nužne, zakonom utvrđene aktivnosti za uklanjanje tog spomen obilježja.

Crnogorsko Ministarstvo kulture priopćilo je da spomenik nije podignut u skladu sa zakonom, po kojem je lokalna uprava dužna spriječiti bespravno podizanje spomen obilježja, donošenjem rješenja o zabrani podizanja, odnosno rješenja o uklanjanju bespravno podignutog spomenika.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u petak je oštro osudilo otkrivanje spomen ploče Račiću u crnogorskom mjestu Slatina, 13. srpnja i zatražilo od službene Podgorice da se ogradi od tog čina.

Na ploči se navodi da je podignuta 'znamenitom narodnom poslaniku' Puniši Račiću koji je u beogradskoj skupštini 1928. ubio utemeljitelja HSS-a i istaknutog hrvatskog političara Stjepana Radića i još dvojicu hrvatskih zastupnika Pavla Radića i Đuru Basaričeka te ranio još dvojicu, Ivana Granđu i Ivana Pernara.

Hrvatsko narodno vijeće (HNV) Crne Gore u četvrtak je osudilo taj čin, rekavši da 'Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošemu, već je po svojim zlodjelima poznat i na sjeveru Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira u Dečanima te po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori'.

Hrvatska seljačka stranka (HSS) također je u četvrtak navečer reagirala na otkrivanje spomen-ploče Puniši Račiću, najoštrije osudivši taj čin te je pozvala hrvatsku vladu da uputi hitno prosvjednu notu Crnoj Gori.


Hina