SRBIJA Vrata RTS-a prekivena naljepnicama s nazivima afera

rts, prosvjed, Beograd, Valentina Reković, sloboda izražavanja

Pod nazivom "Jedan od pet miliona" okončan je 56.  prosvjed ispred zgrade Radio televizije Srbije (RTS) u Beogradu. Porukom "pa šta" sudionici prosvjeda poručili su kako se i u slijedećoj godini nastavlja "maraton dok se ne oslobodi svaki čovjek" u Srbiji i podsjetili da su tijekom ovogodišnjeg "zajedničkog koračanja" postigli više pobjeda, uključujući oslobađanje iz kućnog pritvora uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića.

Jedna od organizatorica prosvjeda studentica Valentina Reković prilikom obraćanja okupljenima izjavila je "Vučić je rekao 'Pa šta' što je ministar policije Nebojša Stefanović slagao u aferi Krušik. Nama nije 'pa šta' i nikada neće biti."

Prosvjed posvećen slobodi izražavanja, završio je tako što su ulazna vrata Radio televizije Srbije prekrivena naljepnicama s nazivima brojnih afera uz natpis "Pa šta".

Na naljepnicama su ispisane afere "Jovanjica", "Krušik", "Kocke u Beogradu", "Oliver Ivanović", "Marija Lukić", "Milan Jovanović".

Slijedeći prosvjed Reković je najavila za 4. siječanj slijedeće godine.

Reković je dodala kako su ovi prosvjedi pokazali da građani mogu osloboditi institucije, podsjetivši okupljene kako je utvrđeno da je doktorat ministra financija Siniše Malog plagijat te da je uzbunjivač Obradović oslobođen kućnog pritvora.

Novinar Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, rekao je na početku skupa, da su mnogi novinari pogazili novinarsku profesiju i stavili se u službu propagande vlasti, ali da ipak još ima slobodnih novinara koji "čuvaju plamen slobodnog izražavanja isto kao što to čine sudionici prosvjeda u borbi za osnovna ljudska prava svih građana".

Bodrožić je čestitao okupljenima što se čuva "plamen slobode uprkos zastrašivanju" u čemu sudjeluju i mnogi novinari šireći "mržnju i lažu", a kako je naveo, to rade sve televizije sa nacionalnom frekvencijom i skoro sve lokalne TV stanice kao i brojni pisani mediji.

"Vlast preko tih medija hipnotizira građane koji vjeruju da postoji zlatno doba, iako ih surova realnosti demantira", rekao je Bodrožić.

Prema njegovim riječima, "Novinari koji su se stavili u službu režima, morati će objasniti kako su mogli informirati javnost o prosvjedima u Parizu, ali ne i u Beogradu, o uzbunjivaču Assangeu i Snowdenu, a ne i o uzbunjivačju Obradoviću iz Krušika, zaključio je Bodrožić.

Hercegovina.info