Vojislav Šešelj mora nazad u Haag

Vojislav Šešelj
Glavni tužitelj Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je ranije Žalbeno vijeće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog vijeća o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i da odbaci Šešeljev zahtjev da žalba Tužiteljstva ne bude prihvaćena, prenio je "Blic".

"Šešelj nije potkrijepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužiteljstva nije zasnovana na validnim pravnim motivima", navodi se u podnesku koji je Bramerc danas uputio Žalbenom vijeću, a koji je objavio Haški tribunal.

"Žalba Tužiteljstva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primjereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje", ističe se u podnesku. Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, prijetnje ljudima koji surađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive po žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdrastveno stanje.