Vlasti Saudijske Arabije u subotu izvršile masovno pogubljenje

saudijska arabija,  masovno pogubljenje , iran, saudijska arabija, Bliski istok, Bliski istok, saudijska arabija, iran
Nakon što su vlasti Saudijske Arabije u subotu izvršile masovno pogubljenje osoba osuđenih za "terorizam", uključujući i istaknutog šijitskog čelnika Nimra Bakera al-Nimra, gorljivog kritičara sunitske dinastije Al Saud, zaredale su osude iz Irana, Libanona i Iraka te izrazi bijesa i prosvjedi šijitskih muslimana koji tvrde da Rijad time ide na ruku ekstremističkoj Islamskoj državi (IS).

Saudijska Arabija je pogubila 47 osoba, među kojima i 56-godišnjeg al-Nimra koji je predvodio oporbeni pokret nastao 2011. na istoku Arabije, gdje živi najveća šijitska zajednica, manjinska u toj zemlji. Rijad ga je u listopadu 2014. osudio za "pobunu", "neposluh monarhu" i "posjedovanje oružja", oglušivši se na pozive Irana da mu poštedi život.

Podrijetlom iz većinski šijitske Istočne pokrajine u Saudijskoj Arabiji, al-Nimr je preselio 1980. u Iran i tamo proveo 10 godina u izučavanju šijitskog islama. Nakon povratka je stekao veliku popularnost među šijitima svojim vatrenim govorima u kojima je sunitsku vladu optuživao za tlačenje svojih šijitskih građana i zahtijevao veća prava za tu manjinu, koja čini 15 posto saudijskog stanovništva. Godine 2012. je podržao protuvladine prosvjede u svojoj, naftom bogatoj, Istočnoj pokrajini, nadahnut ustancima diljem Bliskog istoka koji su postali poznati kao Arapsko proljeće. Uhićen je nekoliko puta, a posljednji put 2012., kad su zbog toga uslijedili žestoki prosvjedi u njegovom rodnom gradu Katifu i kad je proročanski izjavio da će "njegovo uhićenje ili smrt biti motiv za akciju".

Kroz Katif su danas promarširali deseci šijita u znak prosvjeda protiv njegovog smaknuća i smaknuća ostale trojice šijita, uz povike "dolje s kućom Al Saud". Smjesta je reagirao i Teheran koji je optužio Rijad da je previše usredotočen na istaknute osobe umjesto da pokuša na domaćem terenu iskorijeniti islamski terorizam.

"Umjesto da se usredotoči na teroriste Islamske države koji predstavljaju prijetnju regiji i cijelom svijetu, Saudijci pogubljuju istaknute osobe poput al-Nimra", priopćio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Džaber Ansari.

Jednako razmišlja i irački parlamentarac koji tvrde da smaknuće al-Nimra služi interesima Islamske države. "Smaknuće šeika al-Nimra je usluga Daeshu, koji potiče sektaške ratove i tako širi svoj teritorij", kazao je Humam Hamudi, član stranke Vrhovnog vijeća Iraka (ISCI).

Najoštrije riječi je uputio bivši irački premijer Nuri al-Maliki i najavio kraj saudijske vlade.

"Oštro osuđujemo tu odvratnu sektašku praksu i tvrdimo da će zločin smaknuća šeika al-Nimra rezultirati svrgavanjem saudijskog režima, kao što je zločin smaknuća mučenika Mohameda Bakira al-Sadra srušio Sadama Huseina", kazao je Maliki, aludirajući na šijitskog klerika ubijenog 1980.

"To je strašan zločin koji je otvorio vrata pakla", poručio je Kasim al-Aradži, čelnik iračke šijitske paravojne skupine Badr, i pozvao Bagdad da "smjesta" prekine diplomatske odnose s Rijadom. Oglasio se i klerik Moktada al-Sadr i pozvao šijite u zemljama Zaljeva na masovne prosvjede.

Libanonski Hezbolah je također osudio pogubljenje šijitskog čelnika u Saudijskoj Arabiji i ocijenio da je "pravi razlog" njegovog "umorstva" to što je tražio prava za svoj "potlačeni narod", a ne terorizam.

Libanonsko vrhovno islamsko šijitsko vijeće osudilo je pogubljenje poručivši da se radi o "teškoj pogreški". "Pogubljenje šeika Nimra pogubljenje je razuma, umjerenosti i dijaloga", kazao je u priopćenju potpredsjednik vijeća šeik Abdel Amir Kalaban.

Jemenski Huti, moćna oružana šijitska skupina koja mjesecima trpi bombardiranja arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, poručili su da tuguju za "svetim ratnikom".

"Kuća Sauda je danas smaknula svetog ratnika, velikog klerika al-Nimra nakon lažnog suđenja (...) nesumnjivo kršeći ljudska prava", piše u osmrtnici na službenoj internetskoj stranici Al Mazira.

Šijitski muslimani u Saudijskoj Arabiji većinom žive u naftom bogatim istočnim područjima Katif i al-Ahsa i desetljećima se žale na diskriminaciju zbog koje su im nedostupni bolji poslovi i razne povlastice koje uživaju ostali. Također se bore protiv političke represije saudijskih vlasti koje slijede ultrakonzervativnu doktrinu sunitskog vehabizma.

Hina