Vlasnici najveće banke u BiH otpuštaju 8.000 ljudi

unicredit banka, svijet, UniCredit, radna mjesta

Talijanska banka UniCredit planira u iduće tri godine ukinuti 8.000 radnih mjesta u sklopu najnovijeg strateškog plana, predstavljenog ulagačima u utorak u Londonu.

Banka planira do 2023. zatvoriti 500 filijala kako bi smanjila troškove za milijardu eura u području zapadne Europe.

Izvršni direktor Jean-Pierre Mustier nije želio navesti gdje će gasiti radna mjesta, ističući tek da će mjera biti provedena na “društveno odgovoran način”, prenio je Financial Times.

Plan uključuje i povećanje UniCreditove temeljne neto dobiti do 2023. na pet milijardi eura, u odnosu na projiciranu neto dobit u ovoj godini od 4,7 milijardi eura. Prihodi bi u 2023. trebali iznositi 19,3 milijardi eura.

Podsjećamo, ova grupacija vlasnik je najveće banke u BiH – UniCredit Bank Mostar, te još jedne banke – UniCredit Banja Luka.

Digitalna banka

Kako je rečeno. sredinom iduće godine namjeravaju uspostaviti banku za digitalno poslovanje s građanima u matičnoj Italiji, te u Njemačkoj i Austriji u 2021. godini. Na području srednje i istočne Europe digitalna banka trebala bi biti osnovana do 2023. godine.

Pripremaju i otkup dionica u iznosu dvije milijarde eura, prvi u deset godina, za koji tek trebaju dobiti odobrenje regulatora, piše FT. Ako bude odobren, to bi značilo da će banka ove godine povećati distribuciju kapitala na 40 posto temeljne neto dobiti, u odnosu na prvotno planiranih 20 posto, prenosi Biznis.info.

U 2023. godini trebao bi dosegnuti 50 posto temeljne neto dobiti, tako što bi se isplata dividende kombinirala s otkupom dionica.

Ukupno će banka otkupom dionica i isplatom dividendi u razdoblju od 2020. do 2023. dioničarima vratiti osam milijardi eura.

Problemi u bankarskom sektoru

Mustier je objasnio da je otkup dionica zbog niskih cijena bankovnih dionica bolja opcija od spajanja koje je europskim bankama nužno žele li povećati imovinu.

Spajanja i akvizicija neće biti i gotovo, kazao je Mustier novinarima. Prednost dajemo otkupu dionica, naglasio je, prenosi Hina.

Poslovanje europskih banaka, uključujući UniCredit, pritišću negativne kamatne stope zbog kojih zajmodavne aktivnosti nisu profitabilne. Dodatne probleme UniCreditu stvaraju stagnacija talijanskog gospodarstva i nestabilna politička situacija, umanjujući rezultate višegodišnjeg uspješnog restrukturiranja, podsjeća Reuters.

Europske banke muči i rascjepkano tržište, zastarjeli poslovni modeli, prijeko potrebna velika ulaganja u IT tehnologije i sve žešća konkurencija nebankarskih tržišnih sudionika, dodaje agencija.