FOTO/VIDEO  Vladimir Putin naredio povlačenje

ruski predsjednik, Vladimir Putin, ismijali su sankcije Zapada, sankcije, Pitanje Krima, proruski separatisti, ruska aneksija Krima, Rusija, SAD i EU, sankcije, Vladimir Putin, Rusija, NATO i Rusija, Putin, Vladimir Putin, EU i Rusija, NATO i Rusija, međunarodne sankcije, Kriza u Ukrajini, Ukrajina EU, Vladimir Putin, Turska, Rusija, Turska, Rusija, Vladimir Putin, Vladimir Putin, ruski predsjednik, Rusija, Sirija, Rusija, Rusija i SAD
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ministru obrane, Sergeju Šojguu, da počne s povlačenjem ruskih snaga iz Sirije. Ističe kako će Rusija zadržati određen broj svojih vojnika na prostoru vojnih baza u luci Tartus i Khmeimim južno od Latakije, kako bi nadzirali aktualni mirovni proces u Siriji.

"Smatram da su ciljevi koje je odredilo ministarstvo obrane generalno ostvareni. Stoga naređujem početak povlačenja glavnog dijela naše vojne skupine s teritorija Sirijske Arapske Republike, počevši od sutra", rekao je Putin za vrijeme izvanrednog sastanaka s ministrom obrane Šojguom i ministrom vanjskih poslova Lavrovom.

Nadalje, ističe se kako su večeras telefonski razgovarali Vladimir Putin i sirijski predsjednik Bashar al-Assad na inicijativu ruskog predsjednika.
Sirijski predsjednik Assad pohvalio je "profesionalizam, hrabrost i herojstvo" ruskih vojnika u Siriji ističući kako su njihove zračne snage temeljito preokrenule situaciju po pitanju borbe protiv terorista. Također je poručio kako je njegova Vlada spremna sudjelovati u mirovnom procesu u Ženevi.

Podsjetimo, Rusija je pokrenula svoju vojnu kampanju protiv terorista u Siriji 30. rujna prošle godine. Od onda su izveli velik broj zračnih napada na položaje terorista kao što su pripadnici ISIL-a i Al-Nusra Fronta, znatno slabeći njihov utjecaj u Siriji. U konačnici, prije desetak dana, postignut je mirovni sporazum između SAD-a i Rusije kojime su prekinuti sukobi između sirijske vojske i opozicijskih boraca, no mirovni sporazum ne obuhvaća terorističke skupine protiv kojih se rat nastavlja.

Rusija je očito vrlo sigurna u aktualni sporazum postignut sa SAD-om kada je odlučila povući svoje snage iz Sirije. Očito je kako je diplomacija iza kulisa zadnjih dana bila intenzivna. Mnogi detalji će sigurno postati poznati uskoro.