Vlada Španjolske blokirala internet da spriječi glasovanje

katalonija glasovanje

U sukobima s demonstrantima u Kataloniji povrijeđeno je 11 policajaca, koji su pokušavali spriječiti glasovanje na zabranjenom referendumu o nezavisnosti, priopćilo je putem Twittera Ministarstvo unutrašnjih poslova Španjolske.

- Prema sadašnjim informacijama povrijeđeno je ukupno devet nacionalnih policajaca i dva službenika Civilne garde. Povrijeđeni su izvršavajući naredbu suca, kako bi zaustavili referendum - priopćilo je Ministarstvo, dodajući da su demonstranti bacali kamenje na policiju.

- Katalanska regionalna vlada objavila je informaciju da je kreiran web stranicu, uz pomoć blogerske platforme Wordpress, na kojem je građanima omogućeno da glasuju na referendumu do ponoći, javlja španjolski list "El mundo".

U ovom trenutku formulari na toj web stranici ne mogu da se popune, prenio je španjolski list.

- Španska vlada je pozvala katalonskog predsjednika da okonča referendumsku farsu i navela da je "njegov tim isključivo odgovoran za sve što se dogodilo".

- U Madridu je u tijeku prosvjed  protiv referenduma u Kataloniji. Između 250 i 300 ljudi izašlo je danas na ulice Madrida kako bi prosvjedovalo protiv referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Na Twiteru su objavljeni snimci pripadnika španjolske policije koji nasilno izbacuju ljude koji su okupirali glasačka mjesta, ne dozvoljavajući policiju da ih zatvori i time ispuni naredbu španjolskog Ustavnog suda.