Više od 120 zemalja potpisat će sporazum o klimi

zdravlje, klimatske promjene, klimatski uvjeti, ekologija, globalno zatopljenje, UN-ova konferencija, klimatske promjene, klima, klima, klimatski uvjeti

"Postavila sam si cilj koji je nužan za uspjeh... dobiti stotinu potpisa. Sada znamo da će sporazum potpisati više od 120 zemalja", rekla je Royal.

Na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu čak 195 zemalja obvezalo se ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 stupnja Celzija u usporedbi s predindustrijskim razdobljem. Radi se o povijesnom sporazumu za spas planeta.

Da bi pariški sporazum stupio na snagu mora ga ratificrati najmanje 55 stranaka UN-ove okvirne konvencije o klimatskim promjenama koje emitiraju najmanje 55 posto globalne emisije stakleničkih plinova.

Formalno potpisivanje bit će 22. travnja u zgradi UN-a u New Yorku.

"Ovako rekordan broj potpisa u kratkom roku omogućit će brži ulazak u proces ratifikacija", rekla je francuska ministrica.

Kina i SAD, dva najveća svjetska zagađivača, potpisat će sporazum. "Indija će isto potpisati. Dobili smo i obećanje doslovno svih afričkih zemalja", rekla je Royal. I EU je iskazala spremnost da potpiše sporazum.
Šezdeset zemalja 22. travnja u New Yorku predstavljat će šefovi država, objavila je Royal.