Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je u utorak palestinsku rezoluciju o mirovnom sporazumu

Vijeće sigurnosti UN-a, izrael, palestinska rezoluciju o mirovnom sporazumu, palestinci
Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je u utorak palestinsku rezoluciju o mirovnom sporazumu s Izraelom s osam glasova za, dva protiv i pet suzdržanih, dok je za usvajanje teksta trebalo devet glasova.

Francuska, Kina i Rusija, tri stalne članice Vijeća sigurnosti, podržale su rezoluciju. Australija i SAD, bliski saveznici Izraela, glasovali su protiv. Washington je izrazio protivljenje rezoluciji u nekoliko navrata zadnjih dana.

Pet država, među kojima Velika Britanija, bilo je suzdržano.

Prijedlog rezolucije predviđao je potpisivanje mirovnog sporazuma za dvanaest mjeseci i izraelsko povlačenje s okupiranih područja do kraja 2017.

U amandmanima unesenim u ponedjeljak predviđa se da će okupiran i anektiran istočni Jeruzalem biti prijestolnica palestinske države, zatim rješavanje pitanja palestinskih zatočenika i prekid izraelske kolonizacije te se upozorava na nezakonito podizanje zida koji odvaja dvije zajednice.

"Ova rezolucija potiče podjele a ne kompromis", kazala je američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power, ocijenivši da prijedlog pristupa problemu sa stajališta samo jedne strane.

Jeffrey Rathke, glasnogovornik State Departmenta, ocijenio je prije da rezolucija postavlja "svojevoljne rokove" za mirovne pregovore. "To ne bi pomoglo pregovorima." SAD ima također "razloge za zabrinutost u pogledu legitimnih potreba Izraela kad je riječ o sigurnosti."

SAD ovaj put nije morao iskoristiti svoje pravo na veto, koji je često koristio kako bi blokirao rezolucije nepovoljne za Izrael. To bi razljutilo njegove arapske saveznike u borbi protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

Francuska je poručila da neće odustati.

"Naši napori ne smiju stati na ovome. Naša dužnost je da pokušamo ponovno. Prije nego bude prekasno", rekao je francuski veleposlanik Francois Delattre.

Rezoluciju su uz Francusku, Kinu i Rusiju podržali Argentina, Čad, Čile, Jordan i Luksemburg.

Litva, Južna Koreja i Ruanda bile su suzdržane kao i Velika Britanija. Nigerija, koja je trebala podržati rezoluciju, predomislila se u posljednji trenutak i također je bila suzdržana, po diplomatskim izvorima.

Palestinski predstavnik pri UN-u Riyad Mansour optužio je Vijeće sigurnosti da nije preuzelo odgovornost i obećao da će drugdje pokušati izboriti priznanje Palestine. "Palestinci i svijet ne mogu više čekati", rekao je.

Palestinci su već najavili da će se, u slučaju da rezolucija ne prođe, obratiti Međunarodnom kaznenom sudu i tužiti Izrael zbog ratnih zločina u Gazi.

Hina