VIDEO  'Svinjska gripa je ugrozila povjerenje u liječnike'

svinjska gripa, svinjska gripa, svinjska gripa, svinjska gripa, svinjska gripa, Gripa H1N1

...koja kaže i kako je potpisivanje 'informiranog pristanka' na cijepljenje zapravo pranje ruku odgovornih. Proglašavanje pandemije zbog svinjske gripe vrlo je ozbiljan problem, smatra dr. Lidija Gajski, ali ne zbog bolesti. Zagrebačku internisticu i autoricu knjige Lijekovi ili priča o obmani dr. Gajski više brine upotreba upitno korisnih lijekova i cjepiva te izvanredne okolnosti nastale nakon što je u lipnju ove godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju.

Iz uobičajenih kriterija potrebnih za proglašavanje pandemije, naime, isključen je kriterij težine bolesti. Osim toga, oboljeli se ne moraju uvijek testirati, čime se pod gripom može smatrati sve što joj nalikuje, a državama su dopuštene i interventne mjere koje omogućavaju eventualno i kršenje nekih osnovnih ljudskih prava. Izvanredne mjere omogućile su, dakako, da farmaceutske tvrtke sklapaju izuzetno povoljne ugovore za još neproizvedeno cjepivo čiju se djelotvornost u tom trenutku nije moglo ocijeniti. Države su utrošile milijune i oduzele ih tako onima koji imaju ozbiljnije zdravstvene probleme.

Pogledajte što dr. Gajski misli o proglašenju pandemije, pouzdanosti statistika, novim napucima WHO-a, Tamifluu, cjepivu i mogućim posljedicama za imunološki sustav koje bi mogli osjetiti godinama kasnije:



Nije li svinjska gripa ipak ozbiljnija bolest nego je to sezonska? Naime, stručnjaci poput prof. Antuna Beusa, ravnatelja Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', tvrde da se u svojoj karijeri nisu susreli s infekcijama koje tako naglo i razorno napadaju pluća?



Koliko su informirani pacijenti koji potpisuju pristanak prije uzimanja cjepiva i koliko to dodatno šteti povjerenju između liječnika i pacijenta?


Snimatelj: Franjo Tot

net.hr