VIDEO  Morski pas ubio surfera na Floridi

Spasilac se nedugo nakon toga na dasci za spašavanje probio do nesretnika kroz cijelo jato opasnih predatora koji su ga opkolili. No krici su postupno utihnuli, a on je sat vremena kasnije postao prvom službenom žrtvom morskih pasa na Floridi u posljednjih pet godina.

To je drugi napad morskih pasa u svijetu sa smrtnim ishodom u mjesec dana.

Schafer je u srijedu poslijepodne daskao sa zmajem na plaži oko 400 metara od obale. Kada je vjetar oslabio našao se u vodi okružen morskim psima.

Spasilac Daniel Lund (46) opazio ga je svojim dalekozorom tijekom redovne provjere plaže. Skočio je na svoju dasku i pojurio boreći se s dvometarskim valovima. Kada se približio mjestu napada vidio je da je voda promijenila boju od tirkizne u crvenu, a oko Schafera je kružilo nekoliko zlokobnih sjena.

- Rekao je samo da ga je morski pas ugrizao – ispričao je Lund.

U strahu da će krv izazvati pomamu među nemanima, spasilac je jednom rukom ranjenog daskaša uhvatio za glavu, a drugom je zaveslao prema obali. Dvadesetak minuta kasnije stigli su do plaže na kojoj ih je dočekala ekipa prve pomoći. Na žalost, Schafer je izgubio previše krvi te je nedugo potom u bolnici preminuo.

Na bedru je imao ranu promjera 25 cm, a desna ruka, kojom se vjerojatno borio protiv napadača, bila mu je sva izgrižena.

Stručnjaci istražuju koje je vrste bio morski pas.

U Sjedinjenim Državama od 1690. do danas zabilježena su 1032 napada morskih pasa od kojih je 50 bilo smrtonosno. Sredinom siječnja jedna je divovska psina pojela turista na plaži u Južnoj Africi pred očima brojnih kupača.

jutarnji list