FOTO/VIDEO  Veliki poraz na lokalnim izborima Angele Merkel

Angela Merkel, Njemačka, multikulturnost, Hrvati u BIH, bundestag, Barack Obama, Angela Merkel, Elio du Rupo, NSA, špijuniranje, bijela kuća, Angela Merkel, njemačka kancelarka, ozljeda, prijelom zdjelice, Angela Merkel, diplomatski napori, njemačka kancelarka, Pitanje Krima, ukrajina, Rusija, sankcija protiv Rusije, Angela Merkel, BIH, Europska unija, Angela Merkel, Vladimir Putin, Angela Merkel, Agencija za nacionalnu sigurnost , NSA, virus Regin, Računalni virus , Angela Merkel, Njemačka, posao, Angela Merkel, Angela Merkel, Njemačka, bundestag, Angela Merkel, iz gospodarstva eurozone, grčka, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, Keln, sesualni napadi na žene, Kršćanska Demokratska Unija, Angela Merkel, izbjeglice iz Sirije, Angela Merkel, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, drama migranata i izbjeglica, Angela Merkel, lokalni izbori u Njemačkoj, Alternativa za Njemačku,  EU i Turska, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, njemačka kancelarka, CDU/CSU, Angela Merkel
Pristaše njemačke nove anti-imigrantske stranke AfD (Alternativa za Njemačku) imali su sinoć razloga za slavlje - ostvarili su izuzetno dobar rezultat na lokalnim izborima, nešto što bi prije svega godinu dana bilo nezamislivo, no, izbjeglička kriza je potpuno promijenila politički diskurs u Njemačkoj.

"Borili smo se kao lavovi za svoju zemlju", rekao je jedan od lidera AfD-a, Andre Poggenburg, za vrijeme jučerašnjeg govora u gradu Magdeburg. Angelu Merkel nazvao je "najgorom kancelarkom u njemačkoj povijesti".

Ostvarili su veliki rezultat u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt na istoku zemlje osvojivši čak 24% glasova čime su postali druga politička sila u pokrajinskom parlamentu.

Bolje nego što su im ankete prognozirale prošli su i u pokrajini Falačko Porajnje gdje su dobili 12% glasova, a u Baden-Wuerttemberg odnijeli su 15%.
Ovo je veliki poraz za kancelarku Merkel i njenu politiku otvorenih vrata za izbjeglice. U isto vrijeme stranka AfD je preko noći postala politička sila.

Godinama već desnica jača diljem Europe, ali ne i u Njemačkoj zbog jasnih razloga vezanih uz nacističku prošlost, no, izgleda da se sada to zbog izbjegličke krize mijenja i krajnja desnica ponovno postaje prihvatljiva mnogim Nijemcima što je, dakako, uznemirujuće.