Veći incident u Perzijskom zaljevu

John Kerry, SAD, iran, Perzijski zaljev, iran,  povijesni trenutak, Zapadni svijet, ukinute sankcije, katar, saudijska arabija
Kako prenose brojni izvori, a potvrda je stigla i iz američke vojske, Iran je upravo priveo dva američka manja broda na kojima se nalazilo 10 pripadnika američke mornarice. "Izgubili smo kontakt s ova dva broda koja su plovila iz Kuvajta za Bahrain", istaknuo je jedan američki dužnosnik u razgovoru za BBC.

Ističe kako je iranska strana obavijestila SAD da se privedeni Amerikanci nalaze na sigurnom te kako će im "uskoro biti dozvoljeno da nastave svoje putovanje".

Incident se desio u blizini otoka Farsi nakon što se na jednom od američkih brodova desio tehnički kvar. Brodovi su, kako navode izvori, privedeni u iranskim teritorijalnim vodama.

"U kontaktu smo s Iranom i dobili smo obećanje da će posada i brodovi uskoro biti pušteni", rekao je glasnogovornik američkog Pentagona, Peter Cook.

Posadu brodova iranske snage trenutačno drže na otoku Farsi. Riječ je o iranskom otoku između Bahraina i Kuvajta na kojem Iran ima svoju pomorsku vojnu bazu. Američki dužnosnici ističu kako još nije jasno kako su se ova dva broda našla u iranskim teritorijalnim vodama.

Novinska agencija AP prenosi kako je američki državni tajnik John Kerry odmah osobno stupio u kontakt s iranskim ministrom vanjskih poslova Javadom Zarifom.

rt.com