Utopilo se na tisuće mladunaca carskih pingvina: Preko noći nestala cijela populacija

Utopilo se na tisuće mladunaca carskih pingvina: Preko noći nestala cijela populacija
Utopilo se na tisuće mladunaca carskih pingvina kada se zbog teških vremenskih uvjeta razlomila i uništila ledena ploča usred mora na kojoj su ih roditelji odgajali.

Ova tragedija dogodila se 2016. godine u Weddellovom moru uz obalu Antarktike. Znanstvenici su primijetili da odrasli pingvini nisu pokazali želju za ponovnom reprodukcijom, piše BBC.

Takva odluka pingvina zasigurno ima nekog smisla jer će u njihovo područje uskoro udariti ogroman ledenjak i poremetit će im stanište.

Nestali preko noći
Ovaj strašan gubitak mladih carskih pingvina primjetili su istraživači s instituta British Antarctic Survey (BAS). Peter Fretwell i Phil Trathan na satelitskim su snimkama primjetili kako više ne postoji kolonija zaljeva Halley. Tako je maltene preko noći nestala populacija pingvina koja je posljednjih desetljeća u prosjeku imala 14.000 do 25.000 parova za razmnožavanje, a to je činilo 5-9 posto svjetske populacije.

Carski pingvini najveća su i najteža vrsta pingvina i za razmnožavanje su im potrebne čvrste ledene ploče. Takve plutajuće ledene platforme trebale bi izdržati od travnja do prosinca, kada njihovi mladunci kreću u samostalan život.

Ako se taj led razlomi ranije, što se najvjerojatnije dogodilo 2016. godine, mlade ptice neće moći plivati jer im za to nije izraslo potrebno perje.

Osjetljivost kolonija na promjene u staništima
Znanstvenici smatraju da su se odrasli pingvini, koji su izgubili svoje potomke, preselili na druga područja ili pak odlučili da se više neće razmnožavati zbog svojih godina. Primjerice, u koloniji u blizini ledenjaka Dawson-Lambton primijećen je velik porast populacije.

Osjetljivost kolonija carskih pingvina na promjene u njihovim staništima postavlja velik problem. Znanstvenici pretpostavljaju da bi buduće zatopljenje na Antarktici moglo jako negativno utjecati na sudbinu carskih pingvina.

Prema najnovijim istraživanjima, različite vrste pingvina mogle bi do kraja ovog stoljeća izgubiti između 50 do 70 posto svoje globalne populacije ako se nastavi trend otapanja ledenog pokrova, piše BBC.

vijesti.hr