USPIO POBJEĆI DŽIHADISTIMA: 'Satima sam ležao među stotinama leševa i pravio se mrtav. Jedva sam se izvukao'

džihadisti, mrtvac
Vojnika Alija (23) militanti su uhvatili 12. lipnja zajedno s tisućama drugih vojnika koji su se pripremali na bijeg iz vojne baze. Tvrdi da su ga držali u brodskom kontejneru prije nego što su ga izveli u skupini od 10 muškaraca.

Postrojili su se u jedan red, a militanti su jednog po jednog likvidirali hicima iz vatrenog oružja. Pao je na tlo iako ga hitac nije pogodio i ležao je satima nakon toga.

Kad je pao mrak, počeo je bježati. Skrivao se među trskom prije nego što je uspio stupiti u kontakt s nevladinom organizacijom Human Rights Watch.

Oko 1.700 vojnika predalo se IS-u u lipnju kada su džihadisti zauzeli drugi grad po veličini Tikrit i napredovali u smjeru Bagdada.

IS je zatim objavio fotografije pogubljenja više desetaka civila u pustinjskom području i naveo da je ubio ukupno više stotina.

HRW navodi da je ubijeno između 560 i 770 ljudi, te da su svi ili većina zarobljeni vojnici iračke vojske.

Organizacija svoje tvrdnje temelji na informacijama preživjeloga vojnika i analizi video i satelitskih snimaka uz pomoć kojih je utvrđeno postojanje još tri mjesta masovnih pogubljenja, čime ih ukupno ima pet.

HRW je krajem lipnja identificirao dva mjesta masovnih pogubljenja na kojima djeluje IS.

Direktor za hitne situacije HRW-a Peter Bouckaert je osudio "barbarstvo IS-a".

Obitelji nestalih vojnika koje traže informacije o njima, zazuzele su u utorak parlament u Bagdadu i tamo održali prosvjed kampiranjem.

Izvor: jutarnji.hr