Uragan 'Marija' obrisao gusto naseljenu oblast SAD

uragan marija

... popeo se na 15, na malom karipskom otoku Dominika. Predsjednik SAD Donald Trump proglasio je Porto Riko zonom katastrofe i rekao da je "Marija" "obrisala" gusto naseljenu teritoriju SAD od 3,4 milijuna ljudi, prenosi AFP.

Guverner Ricardo Rossello je nazvao Mariju "najdevastirajućom olujom u ovom vijeku" i rekao da se otok morao boriti s potpunim slomom svoje elektroenergetske i telekomunikacione infrastrukture.

Rossello je upozorio da očekivane velike padaline tijekom narednih nekoliko dana mogu dovesti do smrtonosnih posljedica.

"Najveća zabrinutost je količina kiše i poplava, naročito na zapadu", rekao je Rossello za WAPA radio. Oluja je okrivljena za najmanje 18 smrtnih slučajeva, uključujući 15 u Dominici, dvije u Gvadelupu i jedno u oblasti Bejmon u Portoriku, gdje je čovjeka pogodila ploča koju je koristio za pokrivanje prozora.

"Portoriko je apsolutno izbrisan", rekao je Tramp novinarima nakon što je otok nazvao područjem katastrofe.

"Puerto Riko je u veoma, veoma, veoma teškoj situaciji", rekao je.

Iako se oluja vratila na more, vlasti su proglasile upozorenje o poplavama za čitav Portoriko, pošto su bujne kiše nastavile da "potapaju" otok. "Ako je moguće, popnite se na uzvišenja", napisala je na Twitteru Nacionalna služba za vremenske uvjete u San Huanu, uz napomenu da će poplave biti katastrofalne.

Kiša je pretvorila neke puteve na teritoriji SAD u blatnjave rijeke, neprohodne za sve osim za najveće automobile. Oborena drveća, ulične oznake i kablovi za napajanje su na putevima.

Iako je "Marija" prošla Portoriko i izgubila dio moći, ona još uvek proizvodi vjetrove od 195 kilometara na sat i kreće se ka sjeveru, prema otocima Turks i Caicos nakon što je protutnjala Dominikanskom Republikom.