Unatoč američkim napadima ISIL-ovi ekstremisti i dalje napreduju

Sirija, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Sirija, masovna ubojstva, Ekstremisti ISIL-a, spašavanje, specijalci, Sirija, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Ekstremisti iz ISIL-a
Američke zračne snage su nastavile s udarima na položaje ISIL ekstremista, no, kako ističu izvori s terena, oni unatoč tome i dalje napreduju na teritoriju Sirije. Zadnje informacije govore kako ISIL-ovi militanti osvajaju nova kurdska naselja. Kurdsko stanovništvo je u masovnom bijegu, a izvori ističu kako ISIL pali sela te odrubljuje glave zarobljenicima.

Štoviše, sirijski Kurdi ističu kako je ISIL odgovorio na američke zračne napade na način da su još intenzivnije napali kurdsko područje u blizini turske granice na sjeveru Sirije. Podsjetimo, s ovog prostora je u svega nekoliko dana pobjeglo oko 140,000 civila - riječ je o najbržem egzodusu na prostoru Sirije otkako je rat počeo 2011.

Izgleda kako zračni i raketni napadi neće biti u stanju tako lako zaustaviti ISIL-ov brzi napredak na sjeveru Sirije, a u najvećoj opasnosti se i dalje nalazi kurdski grad Kobani kojeg su okružile ISIL-ove snage neposredno prije no što su počeli američki zračni napadi.

"Ti zračni napadi su nebitni. Trebaju nam vojnici na terenu", rekao je u razgovoru za Reuters jedan Kurd, po imenu Hamed, koji je pobjegao u Tursku. Mazlum Bergaden, profesor iz grada Kobani koji je granicu s obitelji prešao jučer, ističe kako su ISIL zarobili njegova dva brata. "Situacija je jako loša. Nakon što pobiju ljude zapale sela. Čim zauzmu neko selo, odmah nekome odrube glavu, kako bi drugi bili u strahu. Oni žele istrijebiti našu kulturu, našu naciju", rekao je.ISIL-ov izvor direktno je potvrdio u razgovoru za Reuters kako su zauzeli nekoliko naselja zapadno od grada Kobani. U isto vrijeme na internetu su se pojavile video snimke koje prikazuju pripadnike ISIL-a kako koriste artiljeriju u borbi protiv Kurda u blizini grada Kobani.

Prema zadnjim informacijama ISIL pokušavaju zauzeti naselje Boban te pritom koriste i tenkove.

Sukob između Kurda i ISIL-a može se vidjeti i s teritorija Turske - uz granicu odjekuju sporadični artiljerijski napadi i pucnjava u okolnim brdima.

U isto vrijeme američka vojska potvrdila je kako su izveli dodatne napade i u Iraku, na prostoru graničnog prijelaza Albu Kamal kao i zapadno od Bagdada i u blizini Arbila, glavnog grada Iračkog Kurdistana.

Jučer navečer američki napadi ciljali su sirijsku naftnu infrastrukturu na teritoriju Sirije koja se nalazi pod kontrolom ISIL-a. Podsjetimo, prema brojnim izvorima ISIL je već organizirao vlastitu ekonomiju sa zauzetim naftnim postrojenjima. Ovim potezom se očito nastoji prekinuti izvor novca za ISIL, no pritom bi se trebalo postaviti i pitanje tko kupuje tu naftu te na taj način direktno financira ovu terorističku organizaciju.

advance.hr