UN Vijeće Sigurnosti: Rezolucija bi trebala prekinuti sve sukobe

Vijeće sigurnosti UN-a, Vijeće sigurnosti, Ban ki-Moon, Generalni tajnik UN-a, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, SAD i Rusija, Vijeće sigurnosti UN-a, rezolucija o Siriji, ujedinjeni narodi
Naime, tijekom jučerašnjeg dana održan je sastanak UN Vijeća Sigurnosti o Siriji te je pritom usvojena rezolucija koja poziva na prekid vatre i političko rješenje. Rezolucija također poziva na formiranje Vlade nacionalnog jedinstva u roku od 6 mjeseci i političku tranziciju, odnosno izbore, u roku od 18 mjeseci.

Rezolucija bi trebala prekinuti sve sukobe, osim borbu protiv ISIL-a i Al-Nusra Fronta.

Sve članice UN Vijeća Sigurnosti jednoglasno su prihvatile rezoluciju. Nakon glasanja sastanak su održali američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov. "Samo ako uspijemo okupiti sve vanjske igrače koji imaju utjecaj na situaciju u Siriji, možemo očekivati dobre rezultate", rekao je Lavrov nakon sastanka.

Kerry je pak rekao kako očekuje da bi pregovori između sirijskih vlasti i opozicije mogli početi tijekom idućeg mjeseca.

Sve strane zvuče optimistično, no takve situacije postojale su i ranije. Činjenica jest da i dalje postoje brojna pitanja oko kojih nema koncenzusa, a jedno od ključnih je i pitanje sudbine sirijskog predsjednika Assada.