Umrlo osam pacijenata: Smrtonosna gljivica otporna na lijekove širi se bolnicama, dosad pronađena u njih 25

Umrlo osam pacijenata: Smrtonosna gljivica otporna na lijekove širi se bolnicama, dosad pronađena u njih 25

Osam pacijenata je preminulo, a 50 ih je preživjelo komplicirane infekcije. Candida auris ulazi u krvotok i širi se po cijelom tijelu.

Pritom uzrokuje ozbiljne infekcije i dovodi do sepse kod osoba slabijeg imuniteta poput novorođene djece, starijih ljudi, pušača, dijabetičara i pacijenata s autoimunim bolestima, piše Daily Mail. Još 200 pacijenata imalo je tragove na koži koje je ostavila ova smrtonosna gljivica dok je tražila put kroz nastale rane u njihov organizam.

Agencija za javno zdravstvo Velike Britanije (PHE) priopćilo je da gljivica, koja je prvi put otkrivena prije deset godina u Japanu, nije zabilježena kao uzrok smrti jer su pacijenti već prije bili 'ozbiljno bolesni'.

"Čini se kako je Candida auris jedinstvena po tome kako se lako i brzo širi po tijelu, ali i od osobe do osobe. Jednom kad je u krvotoku, ona cirkulira i umnožava se dok ne dovede organizam do sepse", kazao je glasnogovornik PHE-a i dodao da se ona "širi poput požara".

Nalazi se doslovno posvuda u bolnici

U bolnicama u kojima se pojavila, gljivica je bila prisutna doslovno posvuda: na bolničkim krevetima, vratima, zidovima, stropu i podu. Bolnice su još uvijek suzdržane kod informiranja o zarazi unutar njihovih odjela, vjerojatno zbog straha od loše reputacije.

Gljivicu Candida auris identificirao je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Ona se dijagnosticira u većini slučajeva nakon nekoliko tjedana bolničkog liječenja pacijenta.

Gljivica može inficirati rane, uši i krvotok, u velikom broju infekcija se ukorijeni u mokraćnom sustavu. Izvor zaraze nisu ljudi već bolničko okruženje, uključujući katetere, pultove i druge površine.

Prvi put je pronađena u Japanu, 2009. godine. Otada se proširila u više od deset zemalja diljem svijeta. Dvije od tri vrste antigljivičnih sredstava imale su tek neznatan utjecaj na gljivicu prilikom liječenja. 60 posto onih koji su zaraženi Candidom auris umire.

Agencija za javno zdravstvo Velike Britanije je prvi put objavila smjernice za postupanje s gljivica prije dvije godine. Prema smjernicama liječnici moraju zaražene pacijente izolirati i pojačati higijenske mjere.

U velikoj epidemiji u nekoliko bolnica u Engleskoj tijekom 2015. i 2016. godine preminula su 72 pacijenta, a bolnice u Oxfordu i zapadnom Londonu 11 dana su zatvorile svoje jedinice za intenzivnu njegu. Od srpnja 2017. godine, prema statistici PHe-a, nitko nije umro izravno od infekcije Candidom auris.

dnevnik.hr