Ukrajinski parlament odobrio mobilizaciju vojske

Ukrajina EU, Ukrajinski premijer, Krim
U obranu zemlje bit će pozvano 40.000 rezervista, odobrio je ukrajinski parlament, javlja Reuters.

Andrij Parubij, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnosti i obranu, rekao je u parlamentu da će 20.000 rezervista biti raspoređeno unutar oružanih snaga, a da će ostatak ući u redove novoosnovane Nacionalne garde. Mobilizacija se mora provesti u roku od 45 dana, ali je Parubij je rekao da će se ona provesti puno brže.

Krimski parlament uputio je u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici prijedlog Rusiji da pripoji Krim, javlja agencija Itar-Tass. Parlament je ''uputio prijedlog Ruskoj Federaciji da primi Krim kao novi subjekt sa statusom republike'', objavljeno je na internetskoj stranici parlamenta.

Krimsko parlamentarno izaslanstvo trebalo bi u ponedjeljak doputovati u Moskvu kako bi razmotrilo postupak potreban za pripajanje tog crnomorskog poluotoka Rusiji. Čelnik parlamenta Vladimir Konstantinov izjavio je da će ukrajinske vojne jedinice u regiji biti raspuštene.

Pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji podržalo je 96,77 posto glasača na referendumu održanom u nedjelju, objavio je u ponedjeljak nakon prebrojavanja svih glasova predsjednik izbornog povjerenstva na Krimu Mihail Mališev dodajući da je odziv bio 83 posto.

Hina/Fena