Ukrajina: EU zasad odbija sankcije ali prijetnja ostaje

ukrajina, Viktor Janukovič, Ukrajinski predsjednik, ukrajinski mediji, sukobi, prosvjednici, ukrajina, Viktor Janukovič, Europska unija, međunarodne sankcije, Kijev, prosvjedi, ratno stanje, ukrajina
"Suglasni smo da zasad nije nužno donijeti odluku o sankcijama", rekao je njemački ministar Frank-Walter Steinmeier nakon sastanka u Bruxellesu.

"No ako vidimo da (predsjednik Viktor) Janukovič i njegova vlast sprječavaju dijalog, morat ćemo razmisliti o sankcijama", dodao je.

U zaključcima sa susreta ministri ističu da EU nastavlja "s velikom zabrinutošću pratiti političku krizu u Ukrajini" te da će "i nadalje biti spremna brzo reagirati ako se stanje pogorša".

Naglašavaju i potrebu formiranja "nove vlade koja će okupiti" sve društvene čimbenike i koja će biti kadra provesti "ustavne reforme kako bi dala veće ovlasti parlamentu i pripremila pravedne i slobodne izbore".

U tu svrhu "Europska unija je spremna nastaviti napore kako bi pomogla Ukrajini zajedno s međunarodnom zajednicom i s njezinim ustanovama" kao što je MMF, kaže se u tekstu.

Zasad "smo skloniji uporabi mrkve nego batine", istaknuo je švedski ministar Carld Bildt.

No neki su ministri rekli da se boje zaoštravanja ruskog stajališta kada se završe Zimske olimpijske igre u Sočiju. "Moramo se pripremiti za razdoblje nakon Sočija", rekao je luksemburški ministar Jean Asselborn.

dalje.com