Uhićen muškarac iz BiH zbog terorističkih napada u Parizu

teroristički napad u francuskoj

Podsjetimo, 2015. su u Parizu izveden veliki teroristički napadi, među kojima i masakr u koncertnoj dvorani Bataclan, u kojem je ubijeno više od 130 ljudi. Kako prenose mediji, njemačke vlasti pripremaju izručenje državljanina Bosne i Hercegovine u Belgiju.

"Belgijske vlasti izdale su europski uhidbeni nalog zbog poticanja terorističke organizacije povezane s terorističkim napadima, uključujući i napad na koncertnu dvoranu Bataclan 13. studenog 2015. godine u Parizu", poručili su njemačka federalna policija i tužiteljstvo u Dresdenu u zajedničkoj izjavi, prenosi Indeks.hr.

39-godišnjak je došao u središte pažnje sigurnosnih službi u sklopu istrage koja nije imala veze s terorističkim napadom u Parizu, no otkrilo se i da je s time povezan. Istraživala su se dva državljana BiH u Njemačkoj koja se povezuje s trgovinom oružjem.

Policija je osumnjičenog državljana BiH uhitila prije tjedan dana i danas o tome obavijestila javnost. Istraga protiv 39-godišnjaka, kao i druge dvojice državljana BiH povezanih s prodajom oružja, se nastavlja.

Nadležne službe ističu da zbog taktičkih razloga i provođenja istrage ne mogu u ovom trenutku otkriti javnosti više detalja.

Podsjetimo, teroristički napad na koncertnu dvoranu Bataclan izveden je za vrijme rock metal koncerta američke grupe Eagles of Death Metal.

Trojica napadača trojica napadača IS-a pobila 90 ljudi za vrijeme rock koncerta, dok su drugi teroristi ubijali po pariškim terasama barova i restorana i blizu nogometnog stadiona u predgrađu. Ukupno je ubijeno 130 osoba u najkrvavijim napadima izvedenima u Francuskoj.

Ubojice su nemilosrdno pucale po mladim ljudima koji su bespomoćno ležali, ozlijeđeni ili u strahu. Bataclan je kultno mjesto pariške koncertne scene. Zgrada datira iz 1864. a originalno je zamišljena kao kineska pagoda.

Ime joj potječe od "Ba-ta-clan", operete Jacquesa Offenbacha, kompozitora slavnog can-cana.