Udbaši osuđeni u Belgiji zbog ubojstva kosovskog aktiviste 1990

Lex Perković, BIH, ubojstvo, anto đapić, Lex Perković, UDBA, popis, UDBA, Josip Perković, Vinko Sindičić, Općinski sud u Rijeci, UDBA, Josip Perković, UDBA, Stjepan Đureković, Zdravko Mustač, ubojstva, politički motivirano ubojstvo, Ilija Zovko, Ivan Grujić, Andrija Hebrang, Haški dokument, dragovoljci Domovinskog rata, žrtve komunističkih zločina, transkripti Haškog suda, UDBA, kodno ime Boem, ubojstva, ubojstva emigranata, slučaj Perković, UDBA, ubojstvo, UDBA, grob, likvidacija, UDBA, Nikica Martinović, Zastara nakon 25 godina, Atentati i otmice, Austriji, Milan Kučan, Josip Perković, UDBA, Andrija Hebrang, skrivena grobišta, Fred Matić, dr. Franjo Tuđman, dragovoljci Domovinskog rata, Auschwitz, holokaust, Zoran Milanović, židovi, komemoracija, sdph, Bleiburg, SFRJ, zatočenici, obeštećenje, nakon počinjenih egzekucija, UDBA, crna lista, OZNA, KNOJ, žrtve komunističkih zločina, komunisti, špijun, domaći izdajnici, katolička crkva, Slovenski publicist, Roman Leljak, oz
Sud je Veselina Vukotića i Andriju Draškovića proglasio krivima kao počinitelje ubojstva, a Božidara Spasića kao naručitelja. Suđenje je provedeno u odsutnosti jer osuđeni nisu dostupni belgijskom pravosuđu unatoč višegodišnjim naporima.

Enver Hadri, predsjednik Odbora za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, ubijen je 25. veljače 1990. u automobilu dok je čekao na semaforu u bruxelleskoj općini Saint-Gilles.

Porota je zaključila da su Hadrija ubili kriminilci iz Beograda Vukotić i Drašković po narudžbi jugoslavenskih tajnih službi u kojima je Božidar Spasić bio glavni inspektor.

Sud je ocijenio da se radi o političkom motivu ubojstva Hadrija, koji je branio interese Albanaca na Kosovu i zauzimao se za neovisnost tadašnje pokrajine u sastavu Srbije.

Drašković je u lipnju prošle godine uhićen u splitskoj zračnoj luci na povratku s ljetovanja. No, na izručenje u Belgiju nije čekao u ekstradicijskom pritvoru, nego na slobodi uz jamčevinu od 100.000 eura. Dan prije izručenja u srpnju prošle godine nije pronađen na adresi koju je ostavio sudu i od tada se smatra nestalim.

Vukotić je, prema pistanju belgijskih medija, 2006. uhićen u zračnoj luci u Madridu, odakle je izručen Belgiji. Međutim, 2008. Belgija ga je izručila Srbiji gdje je osumnjičen za ubojstvo u nekoj diskoteci.

Hina